V program cepljenja zaposlenih se dodaja tudi bolezen covid-19

Koronavirus 12. Jan 202211:26 > 22:45 0 komentarjev
Beović
N1

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ na sestanku minuli teden ni podprla ideje uvajanja obveznega cepljenja, so pa naklonjeni takojšnji uvedbi pogoja PC. Posvetovalna skupina prav tako v priporočila za cepljenje še ni umestila cepiva proti covidu-19 Novavax, ki bo v Sloveniji predvidoma na voljo konec januarja. So pa predlagali spremembe pri cepljenju zaposlenih, saj so v program dodali tudi covid-19.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom Bojane Beović je na sestanku 5. januarja sprejela stališče, da uvajanje obveznega cepljenja proti covidu-19 v dani situaciji ni primerno. Zaradi trenutne epidemiološke situacije pa člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC), je razvidno iz zapisnika sestanka.

Člani skupine za pripravo na morebitne nove epidemične valove, ki bi povzročili veliko povečanje števila hospitalizacij covidnih bolnikov, hkrati predlagajo izdelavo operativnega načrta, ki bi omogočil učinkovito uvedbo in izvedbo obveznega cepljenja, piše v zapisniku, ki je objavljen na spletnih straneh NIJZ.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar sicer pravi, da tudi pogoj PC trenutno ni najboljša izbira. Ker tudi preboleli in cepljeni lahko prenašajo virus, bi se morali potemtakem za uporabo storitev tudi testirati.

“Če bi želeli omikron res učinkovito ustaviti, bi morali poseči po čisto kitajskih ukrepih, torej popolni zapori. Vendar pa v dani situaciji to ne pride v poštev, zato ostajamo na enakih ukrepih, ko so v veljavi,” je dejala Logarjeva v oddaji 24UR ZVEČER in ponovno poudarila pomen omejevanja stikov.

Kjer je to mogoče, svetuje delo od doma, pomembna se ji zdi tudi uporaba zaščitne maske, razkuževanje in prezračevanje pa tudi skrb za splošno dobro počutje in vzdrževanje dobrega imunskega sistema. “Pa seveda tudi cepljenje,” je pripomnila.

Cepljenje obvezno za nekatere poklice?

Predstavnica NIJZ je člane skupine seznanila tudi s spremembami v predlogu programa cepljenja za leto 2022. Ena od predlaganih sprememb je, da se cepljenje proti covidu-19 “navede tudi v poglavju Cepljenje zaposlenih”.

Z vprašanji, kaj pomeni predlagana sprememba, smo se obrnili na NIJZ, saj posvetovalna skupina za cepljenje deluje pri tem inštitutu.

Odgovorili so nam, da se tudi proti covidu-19 cepljenje opravi v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnih mest pri osebah, ki so pri opravljanju dela izpostavljene nalezljivim boleznim, in osebah, ki pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe.

V skladu z zahtevami Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) mora delodajalec zagotavljati varnost in zdravje pri delu, zato je za izvedbo predlaganih ukrepov odgovoren delodajalec.

Na vprašanje, ali to pomeni, da se glede na tveganje za okužbo na delovnem mestu lahko zahteva obvezno cepljenje zaposlenih na tem delovnem mestu, pa pri NIJZ odgovarjajo, da je to vprašanje za pravno stroko. V tem primeru specialist medicine dela, prometa in športa na podlagi izjave o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta odloči, ali je za določeno delovno mesto treba opraviti cepljenje, še dodajajo.

Z NIJZ so sicer sporočili še, da predlog programa za obvezno cepljenje zaradi zgodnjega začetka kroženja respiratornega sincicijskega virusa (RSV) v sezoni 2021/22 predvideva, da se v posamezni sezoni za vsakega otroka z določeno indikacijo za zaščito pred RSV financira šest odmerkov zdravila palivizumab.

Cepivo Novavax še ni umeščeno v priporočila za cepljenje

Cepiva Novavax, ki bo v Sloveniji predvidoma na voljo konec januarja, skupina še ni umestila v priporočila za cepljenje. To bodo storili, ko bo cepivo na voljo v Sloveniji. Ob tem so navedli, da je cepivo za zdaj odobreno le za osnovno cepljenje polnoletnih oseb z dvema odmerkoma v razmaku vsaj treh tednov. Predlagali so tudi pripravo odmevnejše promocijske kampanje za cepivo Novavax, ki je zasnovano na tehnologiji, ki se uporablja že dlje časa.

BOBO

Posvetovalna skupina je na sestanku tudi posodobila priporočila glede cepljenja s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19 in glede cepljenja prebolevnikov. Spremembe je na novinarski konferenci v ponedeljek predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. Skupina po novem priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, en do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni, je pojasnil minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!