Poživitveni odmerek že označujemo s 3/3 oziroma 2/1

Koronavirus 13. Jan 202220:28 > 18. Jan 2022 08:049 komentarjev
PCT
BOBO

Od torka naprej tudi v Sloveniji poživitveni odmerek na evropskih digitalnih covidnih potrdilih označujemo z enotnimi označbami. Te je konec decembra zaradi večje preglednosti zastavila Evropska komisija. Poživitveni odmerek je tako označen s 3/3 oziroma 2/1, odvisno od tega, ali je bila oseba prvotno cepljena s cepivom, pri katerem za polno cepljenje zadošča eden oziroma dva odmerka.

V torek smo tudi v Sloveniji izvedli nadgradnjo sistema za izdajo evropskih digitalnih covidnih potrdil, ki je prilagojena novim pravilom za označevanje poživitvenih odmerkov cepiva proti covidu-19, so za N1 potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Enotna pravila za označevanje poživitvenih odmerkov cepiva proti covidu-19 na evropskem digitalnem potrdilu je konec decembra določila Evropska komisija.

Za poenotenje označb se je odločila zaradi večje preglednosti tega, kdo je poživitveni odmerek prejel po polnem cepljenju z dvema odmerkoma cepiva (kot je v primeru cepljenja s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca) in kdo po polnem cepljenju z enim odmerkom (kot je v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson).

“Le tako lahko z gotovostjo ločimo certifikate polno cepljenih oseb od tistih, ki so že prejele tudi poživitveni odmerek,” je ob najavi enotnih pravil za označevanje certifikatov o cepljenju dejala Evropska komisija.

3/3 oziroma 2/1

Od torka naprej tako velja, da se vsi poživitveni odmerki, ki so jih prejele osebe, ki so pred tem že prejele dva odmerka cepiva, označujejo s 3/3. Dva odmerka sta potrebna za polno cepljenje v primeru cepiv proizvajalcev Pfizer/BioNtech, Moderna in AstraZeneca.

Če je bila oseba pred tem polno cepljena, a je prejela le en odmerek cepiva, oziroma če ni bila polno cepljena in je prejela le en odmerek cepiva, pri katerem sta sicer predvidena dva odmerka, se poživitveni odmerek označi z 2/1. En odmerek je potreben za polno cepljenje v primeru cepiva proizvajalca Johnson & Johnson.

Da bi spremembo označbe zaznali tudi na svojem potrdilu, si ga je treba le ponovno naložiti s spletnega portala zVEM.

Od februarja le potrdilo s poživitvenim odmerkom brez omejitve veljavnosti

Ob tem NIJZ opozarja, da bo preverjanje evropskih digitalnih potrdil do 1. februarja ostalo nespremenjeno. Do takrat bodo potrdila z oznako 2/1 enakovredna potrdilom o cepljenju z oznako 2/2, so z NIJZ sporočili za N1.

Kot smo poročali, pa bo 1. februarja v veljavo stopil odlok, ki ga je vlada sprejela sredi decembra, z njim pa bo veljavnost potrdil o cepljenju za tiste, ki niso prejeli poživitvenega odmerka, omejena na 270 dni. “Takrat bo v Sloveniji v aplikaciji za preverjanje potrdil izvedena sprememba pri preverjanju potrdil o cepljenju,” pravijo na NIJZ.

Od 1. februarja naprej pa bo:

– evropsko digitalno covidno potrdilo z oznako 1/2 neveljavno (ne izpolnjuje pogoja PCT, enako kot doslej),
– evropsko digitalno covidno potrdilo z oznako 1/1 in 2/2 veljavno 270 dni,
– evropsko digitalno covidno potrdilo z oznako 2/1 in 3/3 brez omejitve veljavnosti.
Komentari

Vaš komentar