Prekinitev izolacije po sedmih dneh: vprašanja in odgovori

Koronavirus 24. Jan 202213:20 > 13:42 1 komentar
Predčasna prekinitev izolacije po sedmih dneh
PROFIMEDIA

Izolacijo po okužbi s koronavirusom lahko od zdaj prekinete že po sedmih dneh, če za to izpolnjujete določene pogoje. Kako poteka predčasna prekinitev izolacije? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja.

Do zdaj je veljalo, da izolacija po okužbi s koronavirusom traja deset dni, zdaj pa je prekinitev mogoča že po sedmih dneh, če so za to izpolnjeni določeni pogoji. Posameznik 24 ur pred zaključkom izolacije ne sme imeti vročine, sedmi dan pa mora opraviti hitri test na koronavirus, ki mora biti negativen. Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o skrajševanju izolacije oziroma prekinitvi izolacije.

Kdo lahko predčasno prekine izolacijo po sedmih dneh?

Izolacijo lahko predčasno prekinejo posamezniki, ki izpolnjujejo dva pogoja:
1. oseba mora biti 24 ur pred zaključkom izolacije brez vročine (če si vročino znižuje z zdravili, pogoj ni izpolnjen) in brez drugih pomembnih težav;

2. negativni rezultat hitrega antigenskega testa, ki ga lahko oseba opravi najprej na sedmi dan izolacije.

Kdo izolacije ne more predčasno prekiniti?

Skrajševanje izolacije ni mogoče za posameznike, ki imajo težji potek bolezni (so hospitalizirani), in za posameznike, ki sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov. To so osebe, ki prejemajo kemoterapijo, biološka zdravila in imajo bolezni imunskega sistema.

Ali moram za prekinitev izolacije opraviti PCR-test ali hitri test?

Opraviti morate hitri test.

Ali lahko izolacijo prekinem tudi, če hitri test opravim sam doma?

Ne, rezultati samotestiranja za prekinitev izolacije ne veljajo.

Kje lahko opravim hitri test za prekinitev izolacije?

Test lahko opravite pri vseh pooblaščenih izvajalcih testiranja.

Ali se moram na test naročiti?

Pri večini izvajalcev ne. Na ministrstvu za zdravje pa svetujejo, da pred odhodom na določeno testirno mesto to preverite.

Ali imajo izvajalci testiranja posebne termine za tiste, ki želijo na test za prekinitev izolacije?

Ne, posebnih terminov ni. Na ministrstvu za zdravje sicer svetujejo, da se testiranja udeležite proti koncu delovnega časa.

Ali moram komu javiti, da je test za prekinitev izolacije negativen?

Če ste delovno aktivni in imate bolniški dopust, sporočite osebni zdravnici oziroma zdravniku, ki vam prekine bolniški stalež in izolacijo.

Na kaj moram paziti, ko grem na test?

Na ministrstvu za zdravje pozivajo, da se dosledno držite vseh preventivnih pogojev za zajezitev širjenja virusa (razdalja, maska in razkuževanje rok).

Kaj če je test za prekinitev izolacije pozitiven?

Vrnete se v izolacijo, test lahko ponovite naslednji dan vse do desetega dne. Po desetem dnevu pa se izolacija prekine brez opravljanja testa.

Kateri dan se šteje za prvi dan izolacije?

Če imate simptome (in ste okužbo potrdili s PCR-testom), se za prvi dan izolacije šteje dan, ko so se pojavili simptomi okužbe. Če bolezen preživljate asimptomatsko, torej brez simptomov, pa se pa za prvi dan izolacije šteje dan, ko prejmete pozitiven izvid PCR-testiranja.

Ali moram po predčasni prekinitvi izolacije paziti na kaj posebnega?

Da, čim bolj se morate izogibati stikom z drugimi ljudmi, predvsem pa stikom z ranljivimi osebami. Nositi morate tudi zaščitno kirurško masko ali FFP2-masko.

Kako je z mojo QR kodo po predčasni prekinitvi izolacije?

Izdaja QR kode za prebolevnike je mogoča šele z enajstim dnem po pozitivnem PCR-testu, zato osebe, ki izolacijo prekinejo po sedmih dneh, do izteka desetega dne nimajo veljavne QR kode. Če pa ste cepljeni, lahko po predčasnem koncu izolacije še naprej uporabljate veljavno QR kodo, ki ste jo pridobili na podlagi cepljenja.

Kdaj je začela veljati ta ureditev in ali velja tudi za nazaj?

Prekinitev izolacije že po sedmih dneh je možna od 24. 1. 2022. Velja pa tudi za nazaj, torej tudi za tiste, ki so bili že pred tem datumom v izolaciji.

Kakšna je razlika med karanteno in izolacijo?

Karantena se odredi tistemu, ki ima rizični stik z okuženo osebo, izolacija pa tistemu, ki je sam zbolel.

Preberite tudi, kako se samotestirati v času omikrona.