Prihaja zakon o povračilu kazni iz časa epidemije in izplačilu odškodnin

Koronavirus 23. Apr 202322:39 14 komentarjev
Petkovi protesti civicus
Srdjan Živulović/BOBO

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je za Radio Slovenija potrdila, da je zakon, ki bo odpravil kazni, izdane v času epidemije na podlagi nezakonitih in neustavnih ukrepov, pripravljen. Država bo povrnila vse že plačane in izterjane kazni. Okoli 80 ljudi, ki je zaradi nezmožnosti plačila spornih glob, to odslužilo z nadomestnim zaporom, bo prejelo odškodnino. Izjema bodo le postopki za nasilna dejanja, ki jih tudi ta zakon ne zaustavlja.

V času epidemije je bilo po podatkih vlade za okoli 62 tisoč prekrškov izrečenih za več kot 5,7 milijona glob, več kot 93 odstotkov kazni pa je bilo izrečeno brez zakonite podlage.

Največ jih je izrekla policija, manjši del pa zdravstvena inšpekcija.

Prostovoljno plačanih ali izterjanih je bilo za 1,8 milijona glob, ostale so še v prisilni poravnavi. “Okoli 80 posameznikov je bilo zaradi neplačila te neutemeljeno naložene globe v zaporu. Opravljali so nadomestni zapor,” je ob tem povedala ministrica Dominika Švarc Pipan za Radio Slovenija. Ti naj bi za vsak prestani dan zapora dobili 100 evrov odškodnine.

Predlog zakona, ki bo odpravil krivice zaradi izrečenih kazni na podlagi nezakonitih in neustavnih ukrepov v času epidemije, naj bi vlada potrdila v začetku maja.

Bodo pa ustavljeni vsi še odprti neutemeljeni ali nezakoniti prekrškovni postopki, država pa bo ob tem povrnila vse že plačane, izterjane ali prostovoljno plačane globe, vključno s stroški.

“Ne bomo pa ustavljali prekrškovnih postopkov ali vračali glob za nasilna dejanja ali za t. i. sekundarne prekrške, ki so bili uvedeni na podlagi zakonitih podlag, recimo predpisov o pravilih v cestnem prometu. Nasilnežem ne bomo vračali glob in ne bomo ustavljali postopkov v zvezi z nasiljem, kajti to je vedno nesprejemljivo,” je za nacionalni radio poudarila ministrica.

Vsi postopki povračila škode naj bi se začeli po uradni dolžnosti, pripravljen bo nekakšen informativni izračun podobno kot pri dohodnini. Vlada bo zakon predvidoma obravnavala po prvomajskih praznikih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje