Priprave na četrti val: cepljenih 40 odstotkov policistov

Koronavirus 05. Jul 202110:21 > 10:48 0 komentarjev
policisti
Borut Živulovič/BOBO

Na ministrstvu za notranje zadeve, pod okrilje katerega sodita tudi policija in inšpektorat za notranje zadeve, je trenutno cepljenih 40 odstotkov zaposlenih, še deset odstotkov jih je v zadnjega pol leta prebolelo okužbo s koronavirusom. V pripravah na četrti val naročajo milijon parov rokavic, pripravljajo še naročilo za enako količino mask.

Policisti so bili kot del kritične infrastrukture med prvimi, ki so dobili možnost cepljenja. Danes je precepljenost na ministrstvu za notranje zadeve, ki poleg osem tisoč zaposlenih v policiji zajema še približno 600 uslužbencev ministrstva in 20 zaposlenih na inšpektoratu za notranje zadeve, 40-odstotna.

Delež cepljenih v splošni populaciji je 33,1-odstoten (polno cepljenih je 700 tisoč Slovencev), nekaj večje je število cepljenih z enim odmerkom (829 tisoč ali 39,1 odstotka). Precepljenost v policiji je torej primerljiva s precepljenostjo splošne populacije.

Na policiji ob tem dodajajo, da je še deset odstotkov zaposlenih v zadnjega pol leta prebolelo okužbo s koronavirusom. Prebolevnikov šest mesecev po bolezni ne cepijo.

Naročajo rokavice in maske

V članku Kako se Slovenija pripravlja na četrti val smo pisali, da napoved ministra za zdravje, da novega vala epidemije covida-19 ne moremo preprečiti, verjetno drži, vendar zaradi cepljenja najbolj ogroženih ter drugih ukrepov nekateri pričakujejo, da naslednji val ne bo imel tako hudih posledic kot prejšnji.

Na vprašanje, ali imajo zadostne zaloge zaščitne opreme za morebitni četrti val, na policiji odgovarjajo, da zagotavljanju ustrezne osebne varovalne opreme in zaščitnih sredstev namenjajo posebno skrb in da sproti izvajajo javna naročila.

“Zaloga večine navedene opreme in sredstev zadostuje za potrebe izrednega povečanja porabe tudi za morebitno poslabšanje epidemioloških razmer do konca leta.”

Trenutno imajo odprto javno naročilo za milijon parov zaščitnih rokavic za enkratno uporabo, saj zaloga zadostuje le še za dober mesec in pol. Glede na pričakovano porabo pa v prihodnjih mesecih načrtujejo še izvedbo javnega naročila milijona kosov zaščitnih medicinskih kirurških mask (tip IIR).

Spodbujajo cepljenje

Medtem na policiji še naprej spodbujajo cepljenje kot enega ključnih ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa in postopno normalizacijo razmer. Potem ko je vlada pred dvema tednoma sprejela seznam ukrepov za dodatno pospešitev cepljenja, so zaposlene znova pozvali, da se cepijo neposredno na cepilnih mestih.

“Za vse javne uslužbence ministrstva z organoma v sestavi, ki bi to želeli, bo napotitev na cepljenje v sodelovanju s cepilnimi centri še naprej omogočena tudi prek ministrstva,” pravijo.

Cilj je cepljenje čim večjega števila zaposlenih, da “se zagotovita čim večja odpornost pred okužbami in nemoteno izvajanje delovnih procesov tudi v jesenskem času”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!