Prvi dan se je samotestiralo 70 odstotkov osnovnošolcev

Koronavirus 18. Nov 202122:07 0 komentarjev
Samotestiranje učencev
Peter Košenina/BOBO

Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob svetovnem dnevu otroka, ki bo v soboto, opominja, da sta zaščita zdravja in varnosti prebivalcev, posebej tudi otrok, zelo pomembni, kar je treba upoštevati tudi v času epidemije covida-19. Po njegovi oceni sta samotestiranje in uporaba mask v šolah občutno milejši poseg v pravice otrok od zaprtja šol. V osnovnih šolah se je sicer v sredo na koronavirus samotestiralo 135.100 učencev oz. 70 odstotkov vseh učencev.

Pandemija covida-19 je po besedah varuha človekovih pravic Petra Svetine prinesla številne izzive, eden pomembnejših pa je tudi poseganje v človekove pravice in temeljne svoboščine. Bolj kot kadar koli je treba tehtati, katera pravica ima prednost pred drugo. Kot je spomnil, so pri varuhu prav v tednu pred svetovnim dnevom prejeli številna vprašanja o samotestiranju na novi koronavirus v šolah in drugih predpisanih ukrepih za zajezitev epidemije, so zapisali pri varuhu.

Odločevalci in politiki morajo v teh časih po Svetinovem pozivu še posebej paziti pri sprejemanju ukrepov, ki zadevajo otroke. V njihove pravice se namreč ne sme posegati bolj, kot je res nujno, ukrepi pa morajo zasledovati otrokovo največjo korist skladno s testom legitimnosti in sorazmernosti. Odločevalce poziva, da uveljavijo pravilo, da pri vsaki sprejeti odločitvi posebej izvedejo oceno vpliva na pravice otrok. To pa naj ne velja samo glede ukrepov proti covidu-19, ampak tudi v drugih primerih, je poudaril.

Po njegovem prepričanju je treba v veliko večji meri upoštevati tudi določila konvencije o pravicah otrok in otroke vključevati v procese sprejemanja odločitev, ki se jih dotikajo. “Prav tako jim je treba omogočiti, da v teh postopkih izrazijo svoje poglede,” je poudaril.

Pri vseh ukrepih tudi v času epidemije pa se je treba po njegovih navedbah zavedati, da so potrebe otrok lahko precej drugačne od potreb odraslih. Razvoj vsakega posameznika namreč poteka skozi različne razvojne faze, ki jih ni mogoče izpuščati ali preskakovati in tudi ne nadomeščati s kasnejšimi intervencijami. Glede na to je nujno, da odrasli v korist otrok prevzamejo nesorazmerno večji del bremena za premagovanje težav, je pozval.

Pozitivnih približno 300 testov

V osnovnih šolah se je sicer v sredo na koronavirus samotestiralo 135.100 učencev oz. 70 odstotkov vseh učencev. Ostali učenci so v karanteni, se s testiranjem ne strinjajo, ali pa so preboleli covid-19. Pozitivnih je bilo približno 300 testov, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Po oceni ministrstva je v večini osnovnih šol samotestiranje potekalo brez večjih težav. Na vseh šolah pa so imeli učence, ki so začeli izobraževanje na daljavo.

Na daljavo se zaradi zavračanja ukrepov po podatkih ministrstva šola skupaj 8.033 učencev, kar je 3,61 odstotka vseh učencev. Največji delež šolajočih na daljavo je v prvem in drugem razredu, in sicer dobrih pet odstotkov, najmanjši pa v devetem razredu, dobra dva odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!