Romunski zdravstveni sistem na robu: EU pošilja zdravnike in medicinsko opremo

Koronavirus 29. Okt 202118:23 0 komentarjev
Romunija
Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Evropska komisija je na pomoč Romuniji, ki se sooča s povečanim številom covidnih bolnikov, v okviru mehanizma na področju civilne zaščitne že napotila zdravnike in opremo. Ta teden sta v romunsko prestolnico Bukarešta pripeli zdravstveni ekipi iz Danske in Poljske. Skupno je pomoč doslej ponudilo devet držav, so sporočili v Bruslju.

Danski in poljski zdravniki bodo pomagali romunskim kolegom pri zdravljenju covidnih bolnikov. Pred dvema tednoma so na pomoč prispeli zdravniki iz Moldavije.

Romunija je ta teden iz strateške rezerve medicinske opreme rescEU na Nizozemskem dobila tudi dodatnih 350 koncentratorjev kisika ter skupno več kot 20 tisoč odmerkov monoklonskih protiteles ter 500 tisoč hitrih testov, 55 naprav za spremljanje delovanja srca in 50 medicinskih ventilatorjev.

Srbija je v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite v Romunijo dostavila 170 koncentratorjev kisika in 6.365 doz monoklonskih protiteles. Nemčija je ponudila 12.750 doz monoklonskih protiteles, Slovaška 1.000 doz monoklonskih protiteles in 500 tisoč antigenskih testov ter Poljska dodatnih 150 koncentratorjev kisika, 55 naprav za spremljanje delovanja srca in 50 medicinskih ventilatorjev.

“Mehanizem EU na področju civilne zaščite še naprej izkazuje svojo vrednost v potekajočem boju proti pandemiji covida-19. Želim se zahvaliti Srbiji za njeno prvo ponudbo za pomoč v okviru mehanizma ter Avstriji, Danski, Franciji, Nemčiji, Italiji, Nizozemski, Poljski in Slovaški za njihovo nepretrgano pomoč Romuniji. Evropska unija ostaja zavezana k usmerjanju vse potrebne pomoči Romuniji in ostalim državam v stiski,” je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Najslabše epidemiološke razmere v EU

Romunski zdravstveni sistem se le s težavo spopada z naraščajočim številom novih okužb z novim koronavirusom in covidnimi bolniki. Več deset covidnih bolnikov so že morali poslati na zdravljenje na Madžarsko, Poljsko in v Avstrijo, saj na romunskih oddelkih intenzivne nege nimajo več prostora za sprejem novih bolnikov. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je v Romuniji več kot tisoč, kar je največ v Evropski uniji. Po podatkih Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je v državi polno cepljena le tretjina prebivalcev.

V državi primanjkuje krst

Vse več težav imajo tudi pogrebne službe. Sebastian Cocos, lastnik pogrebnega podjetja in predsednik združenja pogrebnih zavodov, je za Reuters povedal, da le s težavo zagotavljajo krste za pokojnike in stežka dohajajo povpraševanje po pogrebih. “Nekatere družine so samo v dveh tednih pokopale štiri družinske člane. In to ni lahko,” je opisal resnost razmer v državi. Zaradi covida-19 v Romuniji vsakih pet minut umre en človek. Po besedah Cocosa, ki v pogrebnem sektorju dela že 12 let, imajo pogrebni zavodi 50 odstotkov več dela. Za vse, ki se še vedno ne želijo cepiti, pa ima naslednje sporočilo: “Ni primerjave za to, kar se zdaj dogaja. Vsem priporočam, da se cepijo, drugače boste končali pri nas.”

Vzrok za visoko umrljivost je v nizki precepljenosti prebivalstva. Romunija in sosednja Bolgarija imata namreč najnižjo stopnjo precepljenosti v Evropski uniji. Polno cepljenih je le 37 odstotkov Romunov, v sosednji Bolgariji pa le 25 odstotkov prebivalcev. Razlog za velik odpor do cepljenja je v nezaupanju v oblast in razširjenosti teorij zarote. Za primerjavo, v EU je polno cepljenih 75 odstotkov prebivalcev, v Sloveniji pa 53 odstotkov.