Za učence in dijake od 15. novembra samotestiranje v šoli zdaj vendarle obvezno

Koronavirus 06. Nov 202113:40 > 21:12 1 komentar
test za samotestiranje
Denis Sadiković, N1

Od ponedeljka, 15. novembra, bo za vse učence osnovne šole in dijake samotestiranje obvezno, opravljalo se bo v šoli, in sicer trikrat tedensko.

Pouk bo tudi v prihodnjem tednu potekal v šolah in predavalnicah, tudi vrtci bodo delovali kot običajno. Spreminjajo pa se pravila glede samotestiranja v šolah.

Čeprav je na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) še dopoldne pisalo, da bo samotestiranje za učence in dijake prostovoljno, so v popoldanskih urah na spletni strani to dikcijo spremenili in zdaj velja, kar so nam na ministrstvu tudi potrdili, da bo od 15. novembra samotestiranje za učence in dijake, ki bo potekalo v šoli, obvezno.

N1

Od ponedeljka, 15. novembra, dalje se bo povečala pogostnost samotestiranja. To bo za vse učence osnovne šole in dijake obvezno, opravljalo se bo v šoli, in sicer trikrat tedensko, zdaj piše v obvestilu na spletni strani ministrstva. Samotestiranja ne bo potrebno izvajati tistim, ki izpolnjujejo pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Samotestiranje bodo izvajali tudi otroci in mladostniki, ki so vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, ustanovljenih za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ter učenci, ki so vključeni v tretjo do šesto stopnjo posebnega programa, razen če iz objektivnih razlogov to ni mogoče, so še dodali na ministrstvu.

Testiranje s testi HAG za samotestiranje bodo izvajali učenci in dijaki tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih.

Študenti in udeleženci izobraževanja odraslih v programih, v katerih se pridobi javno veljavna izobrazba, bodo samotestiranje tudi v prihodnje izvajali v izobraževalni instituciji in je obvezno. Od 15. novembra dalje se bo tudi zanje samotestiranje izvajalo trikrat tedensko.

Na voljo 15 testov mesečno

Učencem, dijakom in študentom bo od 15. novembra dalje pripadalo mesečno 15 testov HAG za samotestiranje. Pridobijo jih v lekarni po predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja ali po predložitvi potrdila o šolanju in osebnega dokumenta, če je oseba tujec in nima kartice zdravstvenega zavarovanja.

Če je oseba študent, udeleženec izobraževanja odraslih, udeleženec športnih programov ali športno rekreativne dejavnosti, poleg kartice zdravstvenega zavarovanja predloži tudi potrdilo o šolanju in osebni dokument oziroma potrdilo o udeležbi v športnih programih ali športno rekreativni dejavnosti.

Testiranje s testi HAG za samotestiranje izvedejo učenci in dijaki tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih.