Še en odziv na Kacina: To je ponižujoče, destruktivno in poglablja razdvojenost

Koronavirus 04. Nov 202121:23 > 22:155 komentarjev
Rok Ravnikar
Osebni arhiv | Predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Rok Ravnikar

Izjave koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina, ki za neuspešnost cepljenja neutemeljeno obtožuje izvajalce na osnovni ravni, so ponižujoče in rušijo zaupanje v stroko ter poglabljajo vzdušje destruktivnosti, cinizma in razdvojenosti, pravijo v Zdravniški zbornici.

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je danes dejal, da je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje.

Predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović je za TV Slovenija dejala, da so v teh razmerah nad takšnim komentarjem “naravnost osupli”. “Kot predsednica Zdravniške zbornice in kolegica se zahvaljujem zdravnikom družinske medicine, ki so v nekaj mesecih ob vseh svojih drugih zadolžitvah, tudi zadolžitvah povezanih z epidemijo covida-19, precepili nekaj več kot milijon državljanov. Take vrste komentar je zlasti v teh razmerah, ko se obremenitve še povečujejo, škodljiv,” je dodala.

“Osnovno zdravstvo se ves čas epidemije aktivno in ažurno prilagaja stalno spreminjajočim se in zahtevnim razmeram. Timi na primarni ravni skrbijo za številne obolele s covidom in vsemi ostalimi obolenji. Cepljenje proti COVID19 je bilo ves čas, odkar je bila količina cepiva zadostna, zelo dostopno in vsak državljan je imel priložnost, da se cepi v skladu s smernicami,” pa je v odzivu na Kacinove izjave zapisal Rok Ravnikar, predsednik Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS).

Nadaljuje, da ker je država ponovno čez noč, brez predhodnega obveščanja cepilnih centrov, spremenila priporočila glede cepljenja, se je v zadnjih dveh dneh ponovno povečal naval in gneča pred cepilnimi centri.

“Če bi bili izvajalci cepljenja o spremembah pravočasno obveščeni, bi lahko organizacijo kljub kroničnemu pomanjkanju kadra ustrezno prilagodili. V praksi je to pomenilo, da cepilni centri niso imeli dovolj cepiv in da so bile ekipe podnormirane. Vsaka sprememba strokovnih priporočil terja spremembo logistike in s tem določen čas. Na državni ravni ni nobenega, ki bi se z ukvarjal z logistiko, zato so glede tega cepilni centri prepuščeni sami sebi,” je še zapisal.

Jelko Kacin
Žiga Živulović jr./BOBO

“Koordinacija cepljenja na državni ravni ne deluje oz. je sploh ni”

Ravnikar pravi, da koordinacija cepljenja na državni ravni žal že od začetka ne deluje ustrezno oziroma je sploh ni. Cepljenje v primeru tako obsežnega zdravstvenega problema, kot je epidemija COVID19 ne more biti projekt osnovnega zdravstva, ampak bi moralo biti prednostna naloga in skrb države; na logistični, informacijski, komunikacijski in izvedbeni ravni, dodaja.

“Izjave koordinatorja za cepljenje, ki za neuspešnost cepljenja neutemeljeno obtožuje izvajalce na osnovni ravni, so zato ponižujoče in rušijo zaupanje v stroko ter poglabljajo vzdušje destruktivnosti, cinizma in razdvojenosti. Blatenje zdravstvenih delavcev, ki so ob skrbi za bolne, precepili več kot milijon prebivalcev, ni samo nesmiselno, ampak škoduje cilju, ki bi ga kot država morali zasledovati,” je bil še jasen Ravnikar.

Komentari

Vaš komentar