Skrajni čas, da se pristojni odločijo, kakšne omejitve bodo veljale med prazniki

Koronavirus 20. Dec 202106:39 0 komentarjev
novoletni okraski, silvestrovanje
Profimedia

Pristojni morajo v kratkem sprejeti odločitev, kakšni bodo protikoronski ukrepi med prazniki. Če smo že mislili, da bo mogoče letos praznični čas spet malce bolj normalen, pa je različica omikron spet vse obrnila na glavo.

Po napovedih ministra za zdravje Janeza Poklukarja se bodo na temo ukrepov, ki bodo veljali med prazniki, danes sestali predstavniki pristojnih resorjev. O morebitnih dodatnih ukrepih sicer razpravlja tudi svetovalna skupina za covid-19. Odločitve tehtajo predvsem v luči pojava bolj nalezljive nove koronavirusne različice omikron.

Kot je minister Poklukar dejal na petkovi novinarski konferenci, bo strokovna svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v prihodnjih dneh v luči omikrona obravnavala in razpravljala o dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije, prav tako pa je že minuli teden potekala razprava o omejitvi določenih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji. Poklukar si želi, bi v tem tednu razpravi prišli do konca.

Pogovore o tem bodo glede na ministrove napovedi nadaljevali tudi danes s pristojnimi resorji. V pričakovanju odločitve o izvedbi silvestrovanj na prostem so gotovo predstavniki lokalnih skupnosti oz. župani. V Ljubljani imajo tako na primer že pripravljen silvestrski program, a še čakajo odločitev, v kakšni obliki ga bodo lahko izvedli.

Zdravstveno stroko pa ob tem skrbi tudi širjenje bolj nalezljive različice omikron, ki so jo minuli teden prvič potrdili tudi v Sloveniji, posvetovalna skupina pa takrat še ni predlagala zaostrovanja ali dopolnitve ukrepov.

Število aktivno okuženih je v zadnjem času sicer začelo upadati. Nekoliko manj pritiska je tudi na bolnišnice, ki sicer še vedno skrbijo za okoli 700 covidnih bolnikov, od katerih jih okoli 200 potrebuje intenzivno zdravljenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!