Poklukar: Odkritje omikrona lahko napoveduje nov val epidemije

Koronavirus 14. Dec 202109:56 > 22:48

V Sloveniji smo potrdili štiri primere nove različice omikron, vse osebe pa so z območja Ljubljane. Ker epidemiološka preiskava še poteka, ni znano, ali gre za primere, uvožene iz tujine, oziroma za prenos znotraj države. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij, je povedal, da so bili primeri potrjeni v presejalnem obdobju od 29. novembra do 6. decembra, zato je verjetno okužba razširjena bolj, kot je to odkrilo prvo dejstvo. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je ob novi različici že posvaril pred mogočim novim valom epidemije.

Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij, je na novinarski konferenci sporočil, da smo v Sloveniji potrdili štiri primere nove različice koronavirusa, imenovane omikron. “Pri zadnjem presejalnem testiranju smo ugotovili štiri vzorce, v katerih smo z analizo virusnega genoma nedvomno dokazali, da gre za različico omikron, ki je v Evropi precej razširjena,” je povedal.

Petrovec: Cepljenje je edina zaščita

Potrjeni primeri so bili zajeti od 29. novembra do 6. decembra. Vse štiri osebe, pri katerih so potrdili različico omikron, prihajajo z območja Ljubljane. “Vse osebe so bile na testiranje napotene prek vstopne točke na Metelkovi ulici v Ljubljani, zato sklepamo, da niso bile v bolnišnici,” je pojasnil Petrovec in dodal, da epidemiološka preiskava poteka, tako da podatkov, ali gre za primere, uvožene iz tujine, ali prenos znotraj države, ne more potrditi.

Ena oseba, pri kateri so potrdili omikron, je lani prebolela covid-19. “Pred nami so težki dnevi, saj je verjetno okužba razširjena bolj, kot je to odkrilo prvo dejstvo. Zato vse, ki se še niste odločili za cepljenje, pozivam, da to storite,” je ob tem dejal Petrovec. “Cepljenje je edina zaščita, ki nam bo omogočila razmeroma normalno življenje in bolj mirne praznične dni. Tudi tisti, ki ste že cepljeni, ste vabljeni na tretji odmerek, kajti le to nam daje nekaj optimizma, da se bomo tudi z novo različico bolje spopadali,” je pozval Petrovec.

Tretji odmerek je po novem sicer mogoče dobiti tri mesece po zadnjem cepljenju s cepivom mRNK ali dva meseca po cepljenju z vektorskim cepivom.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je povedal, da v teh dneh ne moremo delovati sproščeno. “Ne nazadnje odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val epidemije,” je ocenil. Da smo tudi v Sloveniji odkrili primere omikrona, je pred tem sporočil že premier Janez Janša, in sicer na seji državnega zbora. “Mimogrede, danes se je tudi Slovenija uvrstila na seznam držav, ker smo v Ljubljani odkrili primer omikrona, se pravi nove različice virusa, ki je v nekaterih evropskih državah že zelo razširjena,” je dejal. 

Vse kar morate vedeti o različici koronavirusa omikron, si lahko preberete v članku: Vprašanja in odgovori: vse, kar je za zdaj znanega o različici omikron.

Kot so nam pred dnevi pojasnili z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki vodi sekvenciranje, ima nova različica virusa v primerjavi z divjim tipom virusa SARS-CoV-2 petdeset dodatnih mutacij, od teh jih je na proteinu bodice več kot 30.

“To je del virusa, ki je odgovoren za vezavo na celični receptor in vstop v gostiteljsko celico in je tudi glavna tarča imunskega odziva in cepiv. Veliko teh mutacij najdemo tudi v alfa in delta različici, zato vemo, da so povezane z večjo prenosljivostjo in da jih protitelesa, ki so nastala ob prejšnji okužbi ali cepljenju, lahko slabše prepoznavajo. Treba je poudariti, da o nevarnosti te različice trenutno sklepamo samo na podlagi hitrega širjenja ter števila in kombinacije mutacij. Ali je ta različica nevarnejša ali celo milejša, bodo pokazale nadaljnje podrobnejše analize,” so pojasnili na NLZOH. Različica omikron se sicer lahko relativno enostavno dokaže s PCR-testom, pa je pred časom za N1 dejal Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu.

Vodja strokovne posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v današnjih Odmevih na Televiziji Slovenija dejala, da ne predvidevajo dodatnega zaostrovanja omejevalnih ukrepov, pozivajo pa k striktnemu upoštevanju trenutnih ukrepov, kot so vzdrževanje primerne medsebojne razdalje, nošenje mask tudi zunaj, kjer ni možno vzdrževati razdalje, in razkuževanje rok. (STA)

Omikron potrdili v 23 državah EU

Različico, ki se je najprej pojavila v Bocvani, so sekvencirali in konec novembra potrdili v Južni Afriki. V državah članicah EU in evropskega gospodarskega prostora so do ponedeljka skupno potrdili 1.686 primerov omikrona v 23 državah, število pa se veča dnevno. Največ primerov omikrona imajo za zdaj na Norveškem, in sicer 958. Po več deset primerov so med drugim potrdili še na Danskem, Franciji, Nemčiji, Italiji in Nizozemskem, piše na spletni strani Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC). Zunaj EU pa so omikron potrdili v Avstraliji, Bocvani, Braziliji, Kanadi, Hongkongu, Izraelu, Japonski, Nigeriji, Savdski Arabiji, Južni Afriki, Švici in Veliki Britaniji, kjer je nova različica koronavirusa zahtevala najmanj eno življenje.

O novi različici še ni veliko znanega. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nedavno sporočila, da očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in “ni zelo verjetno”, da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva. Zadnje raziskave o učinkovitosti cepiva Pfizerja in BioNTecha kažejo, da pred omikronom ščiti šele tretji odmerek cepiva. Za ostala cepiva študije o učinkovitosti še potekajo. WHO poudarja, da cepiva ostajajo ključnega pomena za zmanjševanje okužb in preprečevanje hudih oblik bolezni.