Slovenija na repu EU lestvice cepljenih, a prva na Balkanu

Koronavirus 20. Sep 202119:12 > 21. Sep 2021 08:58 0 komentarjev
eu cepivo
Dado Ruvić, Reuters

Uveljavitev pogoja PCT je prejšnji teden sprožila cepilno mrzlico. V enem tednu se je cepilo skoraj 80 tisoč ljudi, tako da je zdaj z vsaj enim odmerkom cepljena več kot polovica prebivalstva. Kljub temu po precepljenosti ostajamo na repu lestvice držav EU. Smo pa prvi na Balkanu.

Po uveljavitvi odloka, ki zapoveduje pogoj PCT tako rekoč povsod, se je zanimanje za cepljenje precej povečalo. Prejšnji teden so opravili 79.720 cepljenj, s prvim in drugim odmerkom, je sporočila vladna govorka. To je približno dvakrat toliko kot v tednu pred tem.

V enem tednu se je delež cepljenih z vsaj enim odmerkom povečal z 49 na 52 odstotkov, polno cepljenih pa je po podatkih NIJZ 968.683 prebivalcev, kar je 46 odstotkov. Toda kljub povečanju Slovenija po precepljenosti ostaja na repu držav Evropske unije.

Manjši delež cepljenih ima le pet držav. Najmanjši delež imajo članice, ki so se EU priključile zadnje: v Bolgariji je ta zgolj 16-odstoten, v Romuniji 28-odstoten, na Hrvaškem pa 44-odstoten. Od nas sta slabši še Slovaška in Latvija, medtem ko si s Poljsko delimo 21. mesto med sedemindvajseterico.

Pred nami so vse sosednje države razen Hrvaške, precej pa zaostajamo tudi za povprečjem EU, ki je 66-odstotkov.

Prvi med balkanskimi državami

Je pa uvrstitev Slovenije povsem drugačna v konkurenci balkanskih držav. Med njimi smo vodilni. S 44-odstotno precepljenostjo nam sledita Hrvaška in Srbija.

Severna Makedonija, Črna gora in Kosovo imajo okrog 37-odstotno precepljenost z vsaj enim odmerkom. Manj kot tretjina je cepljenih v Albaniji in Romuniji, na dnu držav pa sta Bosna in Hercegovina ter Bolgarija, v katerih je cepljenih manj kot petina prebivalcev.

“Razumem, da so ljudje že utrujeni od epidemije, vsi smo,” je precepljenost komentiral direktor NIJZ Milan Krek. “Toda cepiti moramo samo še dobrega pol milijona ljudi, potem si bomo lahko oddahnili.” Povedal je, da lahko v naslednjih tednih cepimo vse, ki se bodo za to odločili. “Smo blizu zmage, zdaj ne smemo popuščati,” je še dodal.

delez-cepljenih BALKAN

Več statistike na Sledilniku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!