Sodišče: AstraZeneca mora EU dobaviti še 50 milijonov odmerkov cepiva

Koronavirus 18. Jun 202116:09 > 19:23 0 komentarjev
AstraZeneca
Phil Noble/REUTERS

Prvostopenjsko sodišče v Bruslju je danes v tožbi EU proti britansko-švedski farmacevtski družbi AstraZeneca razsodilo, da mora podjetje do konca septembra dobaviti še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

Obenem je ugotovilo, da Evropska komisija nima izključne oziroma prednostne pravice pred vsemi drugimi pogodbenimi partnerji. Obe strani sta sicer razglasili zmago na sodišču.

Tožba zaradi zamud pri dobavi cepiva

Evropska komisija in članice EU so švedsko-britansko podjetje tožile zaradi zamud pri dobavi cepiva. Evropska komisija je danes pozdravila odločitev sodišča. Kot so navedli v Bruslju, je sodišče AstraZeneci naložilo, da do 27. septembra dobavi 50 milijonov odmerkov cepiva v skladu z zavezujočim načrtom. Ta predvideva dobavo 15 milijonov odmerkov do 26. julija, 20 milijonov do 23. avgusta in 15 milijonov odmerkov do 27. septembra.

V primeru neupoštevanja teh rokov bo morala AstraZeneca plačati kazen v višini 10 evrov za vsak nedobavljeni odmerek cepiva. Dogovor med Evropsko komisijo, ki se je pogajala v imenu držav članic, in AstraZeneco je predvideval dobavo skupno 300 milijonov odmerkov do konca septembra. Podjetje je v prvem četrtletju dobavilo le 30 milijonov od predvidenih 120 milijonov odmerkov. EU je želela s tožbo prisiliti AstraZeneco, da do julija dobavi še 90 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

AstraZeneca
Leonhard Foeger/REUTERS

Kot je danes pojasnil neimenovani evropski predstavnik, so v Bruslju zadovoljni z razsodbo. Sodišče je namreč odločilo, da mora AstraZeneca ob že dobavljenih 30 milijonih dodatno dobaviti še 50 milijonov odmerkov, do konca septembra torej skupno 80 milijonov. Obenem pričakujejo, da bo Astrazeneca izpolnila svoje pravne obveznosti tudi v zvezi s prihodnjimi dobavami.

Kot je ob tem še pojasnil, je sodišče izdalo razsodbo zgolj za 50 milijonov odmerkov, saj ni mogoče domnevati, da AstraZeneca ne bo izpolnila prihodnjih obveznosti. V primeru neizpolnjevanja določb sodišča na strani podjetja pa sta za 24. in 29. september predvideni nadaljnji zaslišanji v okviru sodnega postopka, so povedali v Bruslju. Sodišče je tudi ugotovilo, da je AstraZeneca kršila načelo prizadevanja po najboljših močeh pri izpolnjevanju pogodbenih obveznosti. Ni namreč uporabila svojih proizvodnih zmogljivosti v britanskem obratu v Oxfordu za proizvodnjo cepiva, namenjenega Evropski uniji, je povedal evropski predstavnik.

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen odločitev sodišča potrjuje stališče komisije, da AstraZeneca ni izpolnila zavez, ki jih je prevzela v pogodbi. “Dobro je videti, da to potrjuje neodvisni sodnik,” je dejala. Tudi pri AstraZeneci so odločitev sodišča danes pozdravili. Kot so izpostavili, je sodišče odredilo dobavo 80,2 milijona odmerkov do konca septembra. AstraZeneca je EU že dobavila več kot 70 milijonov odmerkov in bo do konca junija znatno presegla omenjeno količino, so zapisali na spletni strani podjetja.

Vsi drugi ukrepi, ki jih je v tožbi zahtevala Evropska komisija, pa so bili zavrnjeni. Sodišče je tako ugotovilo, da Evropska komisija nima izključne oziroma prednostne pravice pred vsemi drugimi pogodbenimi partnerji, so še poudarili. Države članice EU in Evropska komisija so tožbo vložile na belgijskem sodišču, ker je unija pogodbo z britansko-švedsko družbo sklenila po belgijski zakonodaji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!