Španija rahlja ukrepe: odslej brez mask na prostem

Koronavirus 10. Feb 202215:23 0 komentarjev
Španija

V Španiji, kjer število primerov odkritih okužb s koronavirusom upada, od danes nošnja mask na prostem ni več obvezna. Na španskem otoku Mallorca in sosednjih otokih pa naj bi v soboto odpravili pravilo PCT ob obisku restavracij, kavarn, barov in fitnesov.

Španci lahko končno spet lažje zadihajo, vsaj na prostem. Zaradi upadanja števila okuženih s koronavirusom v državi je z današnjim dnem prenehala obveznost nošenja zaščitnih mask na prostem, uvedena konec lanskega leta zaradi hitrega naraščanja števila okužb. V prihodnjih dneh bodo v Španiji odpravili tudi številne druge omejitve.

Mask na prostem ni bilo treba nositi osebam, ki telovadijo, in tistim, ki so daleč stran od urbanih območij. Vendar pa omenjenega ukrepa, ki je veljal med drugim tudi za šolarje med odmori na šolskem dvorišču, skorajda nihče ni preverjal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“V odmorih smo vedno imeli masko pod brado in noben učitelj se ni pritožil,” je povedala enajstletna Sophie iz Barcelone. Je pa zaščitno masko še naprej treba nositi v zaprtih javnih prostorih ter na avtobusih in vlakih.

Na Mallorci naj bi odpravili pogoj PCT za gostinske lokale

V prihodnjih dneh bodo po vsej Španiji odpravili tudi številne druge omejitve. Pogoj PCT – cepljeni, preboleli ali z negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom – naj bi sicer še naprej veljal za vstop v gostinske lokale.

Na zlasti med nemškimi turisti priljubljenem španskem otoku Mallorca kot tudi sosednjih otokih pa bodo v soboto odpravili tudi pravilo PCT ob obisku restavracij, kavarn, barov in fitnesov, je poročal spletni portal v nemškem jeziku Mallorca Zeitung, ki se sklicuje na regionalne oblasti Balearov.

Sedemdnevna incidenca novih okužb v državi že več tednov zapored pada in je trenutno okoli 600 na 100.000 prebivalcev. Sredi januarja, na vrhuncu šestega vala epidemije v Španiji, ki ga je sprožila različica omikron, je incidenca znašala 1.600. Zmanjšuje se tudi zasedenost postelj v bolnišnicah. To je tudi posledica visoke precepljenosti v Španiji, saj je polno cepljenih 81 odstotkov prebivalcev, dobrih 48 odstotkov pa jih je prejelo poživitveni odmerek, še navaja dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!