Spregledani prebolevniki: od tega, kdaj si zbolel, je odvisna veljavnost PCT

Koronavirus 02. Feb 202209:19 > 16:52 6 komentarjev
Preverjanje PCT
Žiga Živulović/BOBO

Če ste se s koronavirusom okužili prejšnji teden, ste dobili potrdilo PCT, ki vam velja pol leta, z njim pa lahko potujete po Evropi. Če ste zboleli te dni, te možnosti nimate več: potrdilo vam velja le v Sloveniji, če želite z dokazilom o prebolelosti čez mejo, boste morali odšteti okrog sto evrov za samoplačniški PCR-test. Brez potrdila so ostali tudi tisti, ki so zboleli v enem od prvih valov, ko testov ni bilo dovolj za vse. Cepljenim mladoletnikom pa potrdilo poteče na 18. rojstni dan. Kakšen je sploh še epidemiološki smisel potrdil? "Število hospitalizacij se povečuje, zdaj še ni čas za ukinitev pogoja PCT," pravi Mateja Logar. V Evropski uniji pa se pojavljajo pobude, da bi veljavnost potrdila o prebolelosti skrajšali.

“Ker sem septembra prebolel delto, mi potrdilo velja še do marca. Zato moram še malo počakati, da se okužim in si podaljšam status prebolevnika še za pol leta.” Omejevanje javnega življenja s pogojevanjem prebolelosti, cepljenja ali testiranja je povzročilo celo take zamisli, kot je zapisana: ljudje se želijo okužiti, da bi dobili potrdilo.

Vprašanja o epidemiološki smiselnosti pogoja PCT se pojavljajo, odkar imamo val različice omikron, ki bistveno bolj kot prejšnje različice okuži tudi cepljene in prebolele. Pristojni pravijo, da PCT še vedno deluje, saj je možnost za okužbo in prenašanje okužbe na druge pri cepljenih in prebolelih manjša. Najboljše zagotovilo varnosti je v tem času sicer redno testiranje, a tudi to ni 100-odstotno. Med drugim pa lahko zaradi napake v sistemu svojo QR kodo tudi v času, ko so kužni in v izolaciji, uporabljajo cepljeni.

Na vprašanje, ali ne bi pogoja PCT ukinili, saj zbolevajo tudi cepljeni in prebolevniki, vodja vladne svetovalne skupine dr. Mateja Logar pravi, da ne. “V tej fazi to še ne pride v poštev, saj se število hospitaliziranih povečuje. Samo včeraj je bilo v bolnišnice na novo sprejetih več kot 100 ljudi.

Na naše vprašanje, kako epidemiološko smiselno je, da smejo v trgovino, gostilno ali na prireditev tudi cepljeni in preboleli, čeprav so morda okuženi, Logar odgovarja, da moramo prav zato še vedno nositi maske. Na podvprašanje o tem, zakaj maske ne zadostujejo za vse, pa pravi, da je “kombinacija zaščitnih ukrepov boljša”.

Omejitev veljavnosti polnega cepljenja velja za starejše od 18 let. Za mladoletne Evropska agencija za zdravila (še) ni odobrila poživitvenega odmerka, zato potrdilo o cepljenju za mlajše od 18 let velja neomejeno, če so cepljeni dvakrat. Vendar jim poteče na 18. rojstni dan, če so bili na zadnje cepljeni pred več kot 270 dnevi. O vseh kombinacijah P in C ter s tem povezano veljavnostjo potrdil lahko preberete v članku Veljavnost PCT-potrdila: kaj se spreminja.

Prebolelost in zaščita pred okužbo

Prebolelost velja kot eden od pogojev (PCT), saj je vsaj do vključno različice delta pomenila razmeroma dobro zaščito pred okužbo. Z omikronom pa preboleli zbolevajo vsaj petkrat pogosteje kot prej. Nemčija je zato veljavnost potrdila s 15. januarjem že skrajšala na samo tri mesece. Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je pozval Evropsko unijo, naj stori enako.

Za zdaj pa pravila ostajajo enaka, prebolelost torej velja 180 dni. Vendar so nekateri preboleli iz tega sistema izpadli. Na nas so se obrnili bralci, ki so covid preboleli v enem od prvih valov epidemije. Takrat še niso vseh bolnikov pošiljali na PCR-teste, saj je teh primanjkovalo. Ko je zbolelo več članov družine, so zdravniki na PCR poslali le enega, pri drugih pa sklepali, da so tudi okuženi in to zapisali v njihove kartoteke.

Cepljeni prebolevniki naj bi imeli najboljšo zaščito pred ponovno okužbo (tako imenovano hibridno imunost), zato so tudi med izjemami, ki jim kljub tveganemu stiku ni treba v karanteno. Prebolevnikom, ki so se pozneje cepili z dvema odmerkoma, PCT velja neomejeno. Toda le, če so opravili PCR-test, v takih primerih, kot je opisan zgoraj, pa ne. “Za izdajo EU digitalnega covid potrdila o prebolelosti v skladu z evropsko uredbo velja kot ustrezen ‘dokaz’ le pozitiven PCR-test. Osebe, ki so imele opravljen le hitri test ali jim je bil covid-19 diagnosticiran le glede na simptome in zaradi bližnjega stika s pozitivno osebo, ne morejo pridobiti EU digitalnega covid potrdila o prebolelosti.” pojasnjujejo na NIJZ in dodajajo, da tega ne morejo spremeniti, saj “pravila določa EU, NIJZ pri tem nima odločevalske vloge, saj Slovenijo v pogovorih zastopa vlada oziroma ministrstvo za zdravje. Torej, ko so pravila sprejeta in določena, je vloga NIJZ, da poskrbi za njihovo tehnično implementacijo, vsebinsko pa to področje spada v pristojnost ministrstva za zdravje.”

Po novih pravilih, ki veljajo od tega tedna, 180-dnevnega evropskega potrdila ne dobijo niti več potrjeno okuženi, saj okužb ne potrjujemo več s PCR-testi. Potrdilo o prebolelosti na podlagi hitrega testa bo veljalo le v Sloveniji, ne pa tudi, če boste hoteli čez mejo. Na ministrstvu za zdravje o tem pravijo, da “bodo vsi, ki imajo zdravstvene težave, še naprej imeli možnost dostopa do PCR-testa”.

Kdaj bo konec ukrepov?

Minister za zdravje Janez Poklukar je v ponedeljek novinarsko konferenco zaključil “s previdnim, vendar optimističnim pogledom v prihodnost. Razmere v bolnišnicah budno spremljamo. Vrh okužb se nam vse bolj jasno izrisuje, v bolnišnicah se nam tudi kaže slika, kaj nam bo omikron prinesel. Kaže, da se virus vendarle spreminja v nekaj, kar bomo lahko obvladali z drugačnim, družbi prijaznejšim pristopom.”

Kot je dejal, ne želi govoriti o prihodnjem sproščanju ukrepov, ampak o njihovem prilagajanju. “Prilagajali jih bomo tako, da bomo lažje živeli, da se nam bo obetala neka stara normalnost, ki pa bo še vedno prilagojena virusu, ki bo ostal z nami v takšni ali drugačni različici. Prilagajati se bomo začeli na to, da ta virus postopno postaja endemičen. Skupaj z epidemiologi, infektologi, mikrobiologi, družinskimi zdravniki, pediatri in svetovalno skupino pretresamo ukrepe, kako v tej novi, zelo drugačni fazi pandemije iziti iz primeža virusa v družbo, ki smo jo živeli pred pandemijo.”

Na NIJZ še opozarjajo, da potrdilo o cepljenju velja 270 dni, in ne 9 mesecev, potrdilo o prebolelosti pa 180 dni, in ne 6 mesecev. Zaradi različnega števila dni v mesecih bodite zato pozorni na to podrobnost, ko boste preverjali veljavnost svojega potrdila.