Starši šolarjev dobili obvestilo ministrov o epidemiji: brez navodil o maskah

Koronavirus 05. Sep 202211:21 0 komentarjev
šolar
Foto: BOBO

Starši šolarjev in otrok, ki obiskujejo vrtec, so prejeli navodila ministrov za zdravje in izobraževanje o preventivnem ravnanju za varen vrtec in šolo. Pristojni kot ključno izpostavljajo navodilo 'ostani doma, ko si bolan' ter samotestiranje. Ne omenjajo pa nošenja mask ali cepljenja.

Vlada Roberta Goloba, tako kot je napovedala, epidemijo vodi z drugačnimi predpostavkami, kot so veljale prej. Zanaša se na odgovornost posameznikov, ne pa odredbe, prepovedi in kazni. V tem duhu so zapisana tudi navodila, ki so jih v teh dneh dobile šole oziroma starši učencev in dijakov ter starši otrok, ki obiskujejo vrtce.

V prijaznem nagovoru sta se minister za izobraževanje Igor Papič in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan najprej zahvalila staršem. “Navkljub izzivom, s katerimi smo se v vzgojno-izobraževalnem sistemu soočali v preteklih dveh letih zaradi posledic epidemije, vaša prizadevanja niso ostala neopažena,” je zapisano v dopisu. “V imenu ministrstev /…/ se vam zahvaljujeva za strpnost in potrpežljivost v tem težkem obdobju. V želji po medsebojnem razumevanju in sodelovanju pozivamo k ravnanju, s katerim bomo novo šolsko leto začeli varno in brezskrbno.”

Ključno navodilo je ‘ostani doma, ko si bolan’ – šolo in vrtec naj obiskujejo le zdravi otroci. Zapisano je še navodilo o samotestiranju v domačem okolju v primeru simptomov ali stika z okuženo osebo. Učenci in dijaki lahko po 10 testov na mesec brezplačno prevzamejo v lekarnah. “Ob tem vas vljudno prosimo, da najprej uporabite teste, ki ste jih prevzeli v lanskem šolskem letu, če jih še niste porabili in imajo veljaven rok uporabe.”

Medtem ko sta pristojna ministra prejšnje vlade Simona Kustec in Janez Poklukar pred začetkom preteklega šolskega leta v podobnem dopisu kot ključen ukrep izpostavila cepljenje mladostnikov, takih navodil letos ni. Prav tako v letošnjem dopisu ni omenjeno preventivno nošenje mask v prostorih vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!