Sydney: zaradi bolj nalezljivih različic se javno življenje znova ustavlja

Koronavirus 17. Jul 202108:18 > 08:54 0 komentarjev
sydney
Loren Elliott/REUTERS

Avstralski Sydney je zaradi naraščanja števila okužb z bolj nalezljivimi različicami koronavirusa zaostril ukrepe. Zaprta so vsa gradbišča v mestu in trgovine, ki ne prodajajo življenjskih potrebščin. Delodajalcem, ki bodo zaposlene silili, da hodijo na delo v pisarne, grozi kazen.

Sydneyjske oblasti so zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom znova zaostrile ukrepe. Med drugim so zaprte vse nenujne trgovine in gradbišča, prav tako pa so v veljavo stopili novi ukrepi, ki spodbujajo delo od doma. V zadnjih 24 urah so namreč odkrili 111 novih primerov okužb, potem ko so jih dan pred tem 97.

Zato so prebivalcem predmestja na zahodu Sydneyja, kjer okužbe najhitreje naraščajo, prepovedali, da bi zapustili sosesko. Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je dejala, da ne pomni, kdaj bi bil Sydney pred tako velikim izzivom.

Sydney zaprt od 26. junija

Sydney je strožje ukrepe in zaprtje mesta znova uvedel 26. junija, sprva pa je bilo predvideno, da se bodo ukrepi sprostili 30. junija. Po Syndeyju je strožje ukrepe napovedal še Melbourne. Oblasti skrbi predvsem širjenje bolj nalezljivih različic koronavirusa, zato bo policija okrepila nadzor nad spoštovanjem ukrepov.

sydney sydney
Loren Elliott/REUTERS
sydney sydney
Loren Elliott/REUTERS
sydney sydney
Loren Elliott/REUTERS
sydney sydney
Loren Elliott/REUTERS

Odprte ostajajo trgovine z živili, lekarne in nekatere druge nujne trgovine. Vsa gradbišča morajo do 30. julija prekiniti z delom, prav tako je prepovedano vzdrževanje in čiščenje nepremičnin.

Avstralija je bila ob začetku pandemije sprva uspešna v preprečevanju širjenja okužb zaradi hitrega odziva, ki je vključeval zaprtje mej, delo od doma in pomoč gospodarstvu. Vendar pa so se oblasti sedaj znašle pod pritiski, da cepljenje poteka prepočasi, saj je precepljenih le nekaj več kot 10 odstotkov od 25 milijona prebivalcev Avstralije.