Zaradi različice delta strogi ukrepi v Lizboni in Sydneyju

Koronavirus 25. Jun 202113:02 0 komentarjev
Lizbona
Pedro Nunes/REUTERS

Portugalska prestolnica Lizbona bo do ponedeljka ponovno zaprta, s čimer želijo oblasti preprečiti širjenje te različice koronavirusa v druge dele države.

Portugalska vlada je preklicala načrte sproščanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, saj številke primerov nove različice delta v državi dosegajo zaskrbljujoče ravni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sproščanje ukrepov je bilo pred širjenjem različice delta predvidevano za ponedeljek, namesto tega pa bodo na Portugalskem ponovno obveljale strožje omejitve, denimo zgodnejše zapiranje restavracij in trgovin.

Portugalska je v zadnjih 24 urah zabeležila 1556 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je po podatkih ministrstva za zdravje največ okužb v enem dnevu od februarja. Metropolitansko območje Lizbone je še posebej močno prizadeto, prav tako Sesimbra in Albufeira, kjer je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev narasla na več kot 240. V Lizboni so ugotovili, da se je kar 70 odstotkov novookuženih okužilo s koronavirusno različico delta.

Lizbona bo do ponedeljka ponovno zaprta, s čimer želijo oblasti preprečiti širjenje te različice koronavirusa v druge dele države. Prebivalci bodo območje smeli zapustiti le, če so cepljeni z obema odmerkoma cepiva, so virus že preboleli ali s potrdilom o negativnem testu na koronavirus.

Sydney
Loren Elliott/REUTERS

Zaprtje tudi v delih Sydneyja

Da bi preprečili širjenje koronavirusne različice delta, se za najmanj teden dni ustavlja tudi življenje v štirih osrednjih četrtih metropole Sydney. Oblasti so prebivalce pozvale, naj dom zapustijo le, če se temu ni mogoče izogniti. Doslej so v Sydneyu zabeležili 65 novih primerov covida-19. Izbruh je povezan z voznikom limuzine, ki se je okužil pred približno dvema tednoma, ko je z letališča Sydney v karantenski hotel prepeljal mednarodno letalsko posadko.

Oblasti so prav tako podaljšale že obstoječo prepoved odhoda iz mesta do prihodnjega petka, saj so bile sledi virusa odkrite v kanalizaciji v oddaljenem mestu Bourke, približno devet ur vožnje severozahodno od Sydneyja.

Avstralija je sicer ena najuspešnejših držav na svetu v boju z novim koronavirusom. V državi, v kateri prebiva 25 milijonov ljudi, je bilo zabeleženih nekaj več kot 30.000 primerov okužb in 910 primerov smrti zaradi novega koronavirusa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!