Trgovinska zbornica: Pričakujemo uvajanje obveznega cepljenja

Gospodarstvo 12. Sep 202111:35 > 11:52 5 komentarjev
trgovina
PROFIMEDIA

V neživilske trgovine bodo imeli od srede dalje vstop le tisti, ki izpolnjujejo pogoj PCT. "Ta odlok je posledica šibke precepljenosti prebivalstva. Račun za to pa je očitno spet izstavljen gospodarstvu," je za N1 povedala direktorica Trgovinske zbornice Marija Lah. V zbornici zato pričakujejo vladno odločitev v smeri postopnega obveznega cepljenja.

Nov vladni odlok, ki ga je vlada sprejela na sobotni dopisni seji, določa, da je pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) po novem med drugim obvezen tudi za stranke v vseh neživilskih trgovinah, na bencinskih servisih, poštah, bankah in drugje.

Odlok določa le dve izjemi, kjer pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati. To so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. Vendar pa se te trgovine ne smejo nahajati v trgovskem centru, saj mora imeti kupec v tem primeru veljaven pogoj PCT.

Račun za slabo precepljenost je izstavljen gospodarstvu

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Marija Lah je za N1 povedala, da je ta odlok brez dvoma posledica šibke precepljenosti prebivalstva. “To je dejstvo. Račun za to pa je očitno spet izstavljen gospodarstvu,” pravi.

Dodala je, da za prodajalne s pretežno neživilskim programom, pa tudi za trgovske centre, to pomeni povečanje stroškov poslovanja zaradi izvajanja nadzora potrošnikov in tudi zaradi financiranje testov za samotestiranje zaposlenih, kar velja že danes. Na Trgovinski zbornici zato pričakujejo upad prihodkov zaradi omejenega obiskov potrošnikov.

“Ta odlok postavlja podjetja znotraj panoge v neenak položaj, glede na to, ali to podjetje vodi oziroma ima živilske oziroma neživilske prodajalne. In prav te prodajalne, ki pretežno prodajajo tehnično blago, tekstil ali obutev, torej neživilsko blago, so bile v covid obdobju že prizadete, zaprte so bile praktično sedem mesecev. Če pogledate statistične podatke za tekstil in obutev, boste ugotovili, da se je v tem obdobju prodaja prepolovila,” opozarja Marija Lah.

Od vlade pričakujejo, da bo vpeljala obvezno cepljenje

“Vse to je osnova, da na Trgovinski zbornici Slovenije menimo, da so razmere resne, obeti za gospodarstvo nič optimistični. Prav zato pričakujemo vladno odločitev v smeri postopnega obveznega cepljenja,” je še dodala predsednica zbornice.

trgovina
Borut Živulović/BOBO

Kot pravi Marija Lah, vlada tega ukrepa ne more odpraviti ali omiliti, ker je posledica prešibke precepljenosti prebivalstva. “Vlada je prisiljena delati določene ukrepe, žal ponovno na račun gospodarstva. Na drugi strani pa ne ponuja nekega nadomestila niti za pričakovani izpad prihodka niti za stroške testiranja,” je dodala.

Pogoj PCT izpolnjujejo tisti, ki so covid-19 preboleli v zadnjih šestih mesecih, so cepljeni ali pa imajo negativen test. Pri tem pa hitri test ne sme biti starejši od 48 ur, PCR test pa ne starejši od 72 ur. S samotestiranjem, ki je obvezno v podjetjih, pogoja PCT ne izpolnjujete, saj se rezultat takšnega testa ne zabeleži v register.

Brez PCT bo mogoče nakupovanje po spletu

Samo Kupljen, direktor družbe Bauhaus Slovenija, pa je dejal, da so bili na ta odlok pripravljeni in za njih ni nobeno presenečenje. “Je logičen korak, glede na to, kakšen je razvoj epidemije. Bilo je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do tega,” je povedal.

Na vprašanje, ali se bojijo, da bi lahko to vplivalo na prodajo, saj tisti, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PCT, v trgovino ne bodo smeli, pa Kupljen odgovarja, da bodo lahko ti kupovali po sistemu klikni in dvigni, torej na spletu, ali pa s pomočjo dostave. Prodaja se preusmeri v tistih kanal, ki je odprt in to je v tem primeru spletna prodaja, pojasnjuje.

Na Petrolu pa so povedali, da odlok še preučujejo, da pa imajo že nekaj izkušenj in možnosti iz zadnjega obdobja.