Tudi drugod po Evropi raste število novih okužb

Koronavirus 20. Okt. 202117:471 komentar
Delite:
maska, koronavirus, covid-19, okužbe
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Porast okužb na koronavirus te dni ne beležimo zgolj v Sloveniji, temveč tudi drugod po Evropi. Na Hrvaškem so tako v minulih 24 urah zabeležili največji porast od začetka aprila letos, nič bolje ni v Avstriji, kjer je danes število potrjenih primerov skokovito naraslo. Na drugi strani pa je ruski predsednik Vladimir Putin danes teden med 30. oktobrom in 7. novembrom razglasil za dela prostega, s čimer želijo zajeziti širjenje virusa v državi.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 10.691 testih potrdili 3162 okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast od začetka aprila letos. V minulih 24 urah je umrlo 23 covidnih bolnikov, med njimi je bilo pet cepljenih. Danes objavljeno število na novo okuženih je občutno višje, kot je bilo prejšnjo sredo, ko so zabeležili 2022 primerov okužb. V sredo pred dvema tednoma jih je bilo 1925.

Na Hrvaškem razmišljajo o razširitvi obveznih covidnih potrdil

Največje dnevno število na novo okuženih je bilo sicer 8. aprila letos, ko so jih našteli 3217. Aprila so nato na Hrvaškem še dvakrat potrdili več kot 3000 novih okužb v 24 urah, a je bilo takrat število nekoliko nižje od današnjega. V državi je 11.995 aktivnih primerov okužb. V bolnišnicah je 939 covidnih bolnikov, med njimi jih 131 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. V samoizolaciji je 21.296 ljudi. Od 25. februarja lani so zabeležili skupaj 433.136 okužb z novim koronavirusom in 8951 smrti zaradi covida-19.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je danes novinarjem dejal, da je skokovit porast okužb zaskrbljujoč, a ni presenetljiv. Po njegovem gre namreč predvsem za posledico dejstva, da je v državi nezadostno število cepljenih proti covidu-19. Hrvaški štab civilne zaščite je v torek potrdil, da razmišljajo tudi o razširitvi obveznih covidnih potrdil, potem ko so zadovoljni z učinki uvajanja pogoja PCT za vse zaposlene v zdravstvu in socialni oskrbi. Hrvaški mediji ugibajo, da bodo obvezna covidna potrdila morda uveljavili za obiske nakupovalnih središč.

Praviloma največ okužb objavijo ob sredah

Da je število potrjenih okužb skokovito naraslo, poročajo tudi pri naših severnih sosedih. V minulih 24 urah so jih namreč po današnjih podatkih pristojnih ministrstev potrdili 3727. Še dan pred tem so jih potrdili 2590. Danes poročajo o 13 smrtih zaradi covida-19, v torek so o 16. Vlada je ob tem napovedala, da bo od 1. novembra na delu obvezen pogoj PCT.

Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na ravni države je z današnjim dnem narasla na 195,4, v torek je bila še pri 182,9. Zvezna dežela z najvišjo incidenco je trenutno Zgornja Avstrija, kjer ta znaša 299,3, sledijo ji Solnograška, Spodnja Avstrija in Štajerska. Na avstrijskem ministrstvu za zdravje so ob današnjih podatkih ocenili, da število novih okužb očitno hitro narašča, a obenem opozorili, da jih praviloma največ objavijo prav ob sredah. V ponedeljek namreč na šolah in v številnih podjetjih izvajajo PCR teste, katerih rezultati so znani v torek in objavljeni v sredo. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 962 covidnih bolnikov, od tega jih 218 potrebuje intenzivno nego.

avstrija, bar, gostinci
Foto : Remo Casilli/REUTERS

V Rusiji rekordno število smrti v enem dnevu

Da epidemiološka situacija ni rožnata tudi drugje po Evropi pa priča dejstvo, da je ruski predsednik Vladimir Putin danes teden med 30. oktobrom in 7. novembrom razglasil za dela prostega, s čimer želijo zajeziti širjenje novega koronavirusa v državi. Tisti teden so sicer v Rusiji šolske počitnice, tako da so delovni dnevi zgolj 1., 2. in 3. november. Regionalnim oblastem je sporočil, da lahko dela prosti teden začnejo tudi prej ali pa ga podaljšajo, če to zahtevajo epidemiološke razmere.

V zadnjih 24 urah v so v Rusiji znova zabeležili rekordno število smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu. Doslej je z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih zgolj 35 odstotkov prebivalcev, kar se odraža tudi v slabih epidemioloških razmerah. V zadnjem dnevu so potrdili 34.074 novih okužb, umrlo pa je 1028 covidnih bolnikov, kar je največ v enem dnevu doslej, kažejo podatki ruskih oblasti.

Komentari

Vaš komentar