“Naslednja pandemija bo morda hujša. Lahko bo bolj nalezljiva ali smrtonosna”

Koronavirus 06. Dec 202107:08 > 11:48 10 komentarjev
Sarah Gilbert
PROFIMEDIA

Ena od znanstvenic, ki je sodelovala pri razvoju cepiva proizvajalca AstraZeneca, Sarah Gilbert, je opozorila na nevarnost pandemij v prihodnosti. Pravi, da bi bile lahko bolj smrtonosne od pandemije covida-19, s katero se spopadamo danes. Pozvala je tudi k previdnosti zaradi nove različice omikron, dokler ne bo o njej znanega več.

Profesorica Sarah Gilbert, ki je sodelovala pri razvoju cepiva proizvajalca AstraZeneca, je opozorila na nevarnost pandemij v prihodnosti. “To ni zadnjič, ko bo virus ogrožal naša življenja in preživetje. Resnica je, da bi bila lahko naslednja pandemija hujša. Lahko bo bolj nalezljiva ali bolj smrtonosna ali oboje,” je po poročanju BBC dejala na nedavnem predavanju.

Po besedah profesorice Gilbert je zato treba zagotoviti več sredstev za pripravljenost držav na pandemijo. “Ne moremo dopustiti okoliščin, v katerih bomo preživeli vse, kar smo preživeli, da bi potem ugotovili, da zaradi slabih gospodarskih kazalnikov še vedno nimamo sredstev za pripravljenost na pandemijo,” je dejala. “Napredka, ki smo ga dosegli, in znanja, ki smo ga pridobili, ne smemo izgubiti,” je dodala.

Previdnost zaradi omikrona

Opozorila je tudi, da so cepiva lahko manj učinkovita proti novoodkriti različici koronavirusa omikron, in pozvala k previdnosti, dokler ne bo o novi različici virusa znanega več. Spike protein omikrona namreč vsebuje mutacije, za katere velja, da povečujejo prenosljivost virusa. “Obstajajo pa še dodatne spremembe, ki bi lahko pomenile, da so protitelesa, ki so nastala po cepljenju ali okužbi z drugimi različicami koronavirusa, manj učinkovita pri preprečevanju okužbe z različico omikron. Dokler ne izvemo več, bi morali biti previdni in sprejeti ukrepe za upočasnitev širjenja te nove različice,” je dejala.

Kljub temu pa je Gilbert pojasnila, da zmanjšana zaščita pred okužbami in blagim potekom bolezni ne pomeni nujno zmanjšane zaščite pred hudim potekom in smrtjo.

Pozvala je tudi k temu, naj hiter napredek, ki je bil opazen pri dostavi cepiv in zdravil med pandemijo, postane norma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje