V Slovenijo končno prihajajo tablete proti covidu Paxlovid

Koronavirus 01. Sep 202212:33 3 komentarji
Zdravilo podjetja Pfizer paxlovid
Pfizer/REUTERS

Predvidoma od jutri bo za bolnike s covidom-19 tudi v Sloveniji na voljo zdravilo Paxlovid proizvajalca Pfizer. Namenjeno je preprečevanju težje oblike covida oziroma hospitalizacij. Zdravilo so infektologi pričakovali že spomladi, dobili ga bodo šele zdaj.

Predvidoma že jutri, najkasneje pa v ponedeljek bodo bolnišnice in lekarne dobile zdravilo proti covidu-19 Paxlovid proizvajalca Pfizer. Prejele naj bi 1.000 paketov, še 5.000 pa jih pričakujejo sredi septembra, “če bodo premagane vse administrativne ovire”, je dejala predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Tablete Paxlovid so namenjene starejšim od 60 let. “Vsekakor bi zdravilo najprej dajali tistim, ki imajo tveganje za težak potek. Starost sama po sebi ni toliko dejavnik tveganja kot kronične bolezni, imunske pomanjkljivosti, sladkorna bolezen, arterijska hipertenzija in podobno,” je pojasnila Lejko Zupanc. Zdravilo bo bolniku s covidom-19 predpisal zdravnik, ki bo z njim prvi prišel v stik, to je lahko zdravnik na urgenci, družinski zdravnik, zdravnik v covidni ambulanti ali bolnišnici.

Prihodnji teden bodo imeli zdravniki tudi izobraževanje o tem zdravilu pri zdravniški zbornici. “Poskrbeli smo, da bodo farmacevti in zdravniki vedeli, katerih zdravil se ne sme jemati hkrati s Paxlovidom,” je še povedala infektologinja. Zdravila se med drugim ne sme jemati v kombinaciji z nekaterimi antidepresivi, saj lahko povzroči hude stranske učinke.

V kliničnih študijah se je izkazalo, da je zdravljenje s Paxlovidom bistveno zmanjšalo verjetnost za hospitalizacijo ali smrt pri covidnih bolnikih z najmanj enim spremljajočim zdravstvenim stanjem, zaradi katerega je pri njih večje tveganje za hud potek bolezni. Zdravilo ali placebo so bolniki prejeli v petih dneh po pojavu simptomov okužbe. V enem mesecu od zdravljenja je bilo samo osem od 1.039 bolnikov (0,8 odstotka), ki so prejeli Paxlovid, hospitaliziranih za več kot 24 ur. Med tistimi, ki so prejeli placebo, je bilo takšnih 66 oziroma 6,3 odstotka od 1.046. Smrtne žrtve so potrdili samo med tistimi, ki so prejeli placebo. Umrlo je devet bolnikov, je sporočila Evropska agencija za zdravila, ki je odobrila zdravilo.

Pri Pfizerjevih tabletah gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu.

Zapleti pri dobavi

Zdravilo je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila na začetku leta. V tistem času se je Evropska komisija odločila za skupno javno naročilo, ki se mu je priključila tudi Slovenija in prek katerega naj bi dobili 5.000 odmerkov. Takrat je Lejko Zupanc dejala, da zdravilo pričakujejo kmalu. Pri 1.000 odmerkih, ki zdaj prihajajo v Slovenijo, gre za nabavo, ločeno od skupnega naročila na ravni EU. To poteka počasneje od pričakovanj, omenjenih 5.000 odmerkov pa naj bi, kot rečeno, dobili sredi septembra.

Glede na projekcije, ki so še precej negotove, kaže, da bodo razmere v bolnišnicah jeseni podobne tistim, ki jih je vsako leto povzročila gripa, je še pojasnila Lejko Zupanc. Projekcije kažejo do največ 500 hospitalizacij hkrati na navadnih oddelkih, negotove pa so projekcije pri maksimalni zasedenosti intenzivnih postelj. “To se lahko spremeni, predvsem če nas bo presenetila neka bolj patogena različica (ki povzroča težjo obliko bolezni) ali pa se bo virus morda končno naveličal in se ne bo več toliko širil po populaciji. Sicer pa pri tej različici (omikron) ne glede na to, da se lahko zelo hitro okužiš, niti ne veš, kdaj in kako, bolezen večinoma poteka blago in brez dolgoročnih posledic,” je še povedala infektologinja.

Trenutno je v bolnišnicah 112 covidnih bolnikov, 14 na intenzivnih oddelkih. Včeraj smo potrdili nekaj čez 1.500 okužb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje