V Srbiji bodo v notranjosti lokalov po 22. uri obvezna covidna potrdila

Koronavirus 20. Okt 202115:51 0 komentarjev
Srbija: covidna potrdila
Profimedia

V Srbiji so epidemiološke razmere še naprej slabe, zato je krizni štab danes sprejel odločitev, da bodo od sobote po 22. uri v notranjosti vseh gostinskih objektov obvezna covidna potrdila, je sporočila srbska premierka Ana Brnabić.

Kot je pojasnila srbska premierka Ana Brnabić, bodo covidna potrdila “od sobote po 22. uri obvezna v restavracijah, kavarnah, barih in vseh drugih podobnih objektih”.

Varnostniki in druge pooblaščene osebe bodo od tistih, ki na t.i. covidnih prepustnicah ne bodo imeli fotografije, lahko zahtevali vpogled v osebni dokument, je dejala. Oblasti obvezno covidno potrdilo po 22. uri uvajajo zato, ker je takrat več ljudi v zaprtih prostorih in več kontaktov kot ob 9. uri dopoldne, je pojasnila.

V Srbiji se razmere ne umirjajo, je dejala Brnabić in opozorila, da “vsi vidijo, da se ukrepi ne spoštujejo, vendar se nihče ne odzove”, zato je treba nadzor poostriti. Cepljenje v Srbiji poteka počasi, posledice nizke precepljenosti pa so vidne v dejstvu, da več kot 90 odstotkov bolnikov, ki so v bolnišnicah na intenzivni negi, ni cepljenih, je opozorila.

V Srbiji je doslej z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih manj kot polovica odraslih, najvišjo stopnjo precepljenosti pa beležijo v Beogradu, kjer se je v celoti cepilo približno 59 odstotkov polnoletnih prebivalcev. V državi je bilo s prvim odmerkom doslej cepljenih 2,9 milijona, z vsemi potrebnimi odmerki pa 2,8 milijona prebivalcev. S tretjim, poživitvenim odmerkom, je bilo doslej v Srbiji cepljenih 792.411 ljudi.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek v bolnišnicah v Srbiji več kot 6500 bolnikov, 274 jih je prikjučenih na ventilator. V državi že nekaj tednov dnevno potrdijo več kot 50 smrti covidnih bolnikov, dnevno se z novim koronavirusom okuži več kot 5000 ljudi.