Več kot 2500 zdravnikov zahteva ukrepanje zoper kolege, ki zavajajo o covidu-19

Koronavirus 20. Nov 202122:00 > 21. Nov 2021 16:43 11 komentarjev
Zdravnik na DTS oddelku
Aljaž Uršej/N1

Peticija, v kateri zdravniki in zdravnice pozivajo k ukrepanju proti posameznikom, združenim v tako imenovani Iniciativi slovenskih zdravnikov, je prejela več kot 2500 podpisov. Iniciativa med drugim poziva k ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov proti koronavirusu. Njihove objave in stališča je obsodilo tudi ministrstvo za zdravje, kot je za Televizijo Slovenija povedala predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović, pa so podpisnike iniciative zaradi nestrokovnega in neetičnega ravnanja tudi prijavili na Zdravniško zbornico.

V Zdravniški zbornici Slovenije so se s peticijo, ki jo je v prvih dvanajstih urah podpisalo več kot 1500 zdravnic in zdravnikov, ogradili od navedb in zapisov predstavnikov tako imenovane Iniciative slovenskih zdravnikov. Gre za iniciativo, ki se na svoji spletni strani predstavlja kot “skupina slovenskih zdravnic in zdravnikov”, ki si želi ohraniti ugled in opravljanje zdravniškega poklica na “visoki etični, moralni in strokovni ravni”.

Kot opozarja Zdravniška zbornica Slovenije, pa na spletni strani objavljajo prispevke z zavajajočimi informacijami o koronavirusu. Nedavno so na politiko in stroko naslovili tudi odprto pismo, v katerem pozivajo k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov.

“Gre za ‘kolegice in kolege’ pa tudi avtorje drugih strok,  ki nasprotujejo cepljenju, nošnji mask in ostalim ukrepom v zvezi s pandemijo, nekateri celo zanikajo obstoj virusov. V zadnjem odprtem pismu znova navajajo neznanstvene trditve, prepisane z raznih proticepilskih strani, na koncu pa, v slogu proticepilskih gurujev, navedejo brez primerne umestitve v kontekst še spisek nesrečnih primerov (ki, žal, seveda obstajajo),” so v Zdravniški zbornici zapisali ob peticiji, ki so jo podprli in objavili na svoji spletni strani.

Eden od prvopodpisanih zdravnikov kirurg Aleš Vesnaver je ob tem zapisal, da so s peticijo podprli tiste člane zbornice, ki se med epidemijo koronavirusa posvečajo vsem oblikam preprečevanja in zdravljenja vseh oblik bolezni. “S podpisom jim sporočamo, da imajo podporo stroke, ki sledi znanstvenim podlagam, ki so edina prava pot k čimprejšnjemu koncu epidemije,” je zapisal Vesnaver.

Za Televizijo Slovenija je Vesnaver kasneje še navedel, da so v iniciativo sicer vključeni nekateri člani Zdravniške zbornice, a gre za manjšino. “Bolj važno je, koga tukaj ni. Namreč ni niti enega imunologa, niti enega epidemiologa in niti enega infektologa,” je dejal in poudaril, da v iniciativi ni zdravnikov, ki bi delali na covid oddelkih.

“Se čutim skrajno prizadeta in užaloščena, da si lahko peščica zdravnikov in drugih posameznikov vzame pravico in se okliče z imenom Slovenski zdravniki in tako navidezno tudi v mojem imenu širi strokovno družbeno škodljive ideje,” je še eden od odzivov podpisnika oziroma podpisnice peticije, ki poziva k čimprejšnjemu ukrepanju.

Prijava zaradi nestrokovnega in neetičnega ravnanja

Po poročanju Televizije Slovenija so člani Zdravniške zbornice na razsodišču sprožili postopek proti omenjeni iniciativi.

Da so bili podpisniki iniciative prijavljeni na Zdravniško zbornico “zaradi svojega nestrokovnega in neetičnega ravnanja”, je za Televizijo Slovenija potrdila tudi predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović. Pojasnila je, da ima zbornica sicer na voljo le nekaj pravnih vzvodov. “Možen je javni opomin, mislim, da odvzem licence po trenutni zakonodaji ne bo možen,” je navedla in dodala, da bodo zagotovo podali pobudo na ministrstvo, “da se zakon v tem določilu spremeni, zato ker škoda, ki se dela z ravnanjem teh zdravnikov, je v teh razmerah ogromna”.

Po poročanju Televizije Slovenija člani izjav za medije niso želeli dajati, so pa njihove objave “odločno obsodili” tudi na ministrstvu za zdravje.

Število podpisanih priča o enotnosti

Kot je še poročala Televizija Slovenija, se je do danes pod peticijo podpisalo še dodatnih tisoč kolegov (skupaj več kot 2500), samo število podpisanih pa je po mnenju Zdravniške zbornice dokaz, da so zdravniki enotni glede načina, kako premagati epidemijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje