Vidno pod mikroskopom: v cepivu ni čipa

Koronavirus 23. Avg 202110:26 > 11:23 14 komentarjev
Kemijski inštitut

Na Kemijskem inštitutu so pod elektronskim mikroskopom analizirali Pfizerjevo cepivo. V njem so vidni lipidni delci ustrezne velikosti, ki vsebujejo mRNK, ni pa nobenih nepričakovanih spojin.

“Znanstvena analiza cepiva: z elektronskim mikroskopom smo na Kemijskem inštitutu analizirali cepivo Pfizer/BNT. Vidni so lipidni delci ustrezne velikosti, ki vsebujejo mRNK, točno tako, kot je opisana sestava. Nobenega grafen oksida, kovinskih delcev, nobenih čipov,” je na Twitterju zapisal raziskovalec dr. Roman Jerala.

Na družbenih omrežjih se pojavljajo številne teorije zarote in lažne informacije, da naj bi cepiva vsebovala zdravju škodljive spojine, med njimi kovine in strupeno snov grafenov oksid. Ta naj bi povzročal krvne strdke, možgansko kap in kolaps imunskega sistema, piše na različnih spletnih straneh, ki pa nimajo nobene znanstvene osnove. “Če bi bil v cepivu grafenov oksid, bi ga pod elektronskim mikroskopom videli,” nam je povedal dr. Jerala.

“Gre za totalne izmišljotine, sam sem mislil, da takim neumnostim ne bo nihče verjel. Ampak se je izkazalo drugače, na spletu je polno posnetkov z lažnimi informacijami,” je Jerala pojasnil, zakaj so se na inštitutu odločili, da cepivo pregledajo pod elektronskim mikroskopom. “Laiki težko presodijo, kaj drži ali kaj ne. Zato smo preverili in dokazali, da je sestava cepiva točno taka, kot pravijo proizvajalci.”

“Če kogarkoli tako prepričamo, da se bo cepil, smo naredili nekaj koristnega,” je še dodal.

Na Evropskem portalu za cepljenje je v infografiki predstavljeno, kako nas cepiva na osnovi mRNK (cepivi proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in Moderna) zaščitijo pred boleznijo.

“Zaradi vseh informacij v zvezi s cepljenjem, ki so na voljo na spletu in krožijo po družbenih medijih, so ljudje lahko zmedeni,” so zapisali na evropskem portalu in navedli povezave do zanesljivih virov informacij o varnosti cepiv. Tam je mogoče preveriti, kaj je res in katere informacije so lažne.