WHO: Cepiva so učinkovita proti težjemu poteku bolezni

Koronavirus 28. Jul 202118:46 > 19:00 komentarja
cepiva, cepljenje, mešanje cepiv
Dado Ruvic/REUTERS

Število prijavljenih smrtnih primerov covidnih bolnikov po svetu se je v enem tednu povečalo za 21 odstotkov. V tednu med 19. in 25. julijem je namreč umrlo še 69.000 covidnih bolnikov, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Študije, ki so jih preučili v WHO potrjujejo, da so cepiva učinkovita proti težjim potekom bolezni.

Novi koronavirus je doslej terjal več kot štiri milijone življenj. Strokovnjaki so pri tem opozorili, da države niso poročale o vseh ljudeh, ki so umrli po okužbi z novim koronavirusom, obenem pa so imeli nekateri umrli hude pridružene bolezni. Pretekli teden so ob tem potrdili še 3,8 milijona okužb, kar je osem odstotkov več kot teden prej. Od začetka pandemije so potrdili že skoraj 194 milijonov okužb.

Cepiva so učinkovita proti težjim potekom bolezni

WHO je preučil tudi več kot 90 študij o učinkovitosti cepiv, ki jih je organizacija odobrila, to so cepiva družb AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer/BioNTech, Sinovac in Sinopharm. Študije v realnem času sicer niso celovite, saj so se večinoma osredotočale le na določena cepiva ali države. Tako je 60 odstotkov študij iz le treh držav, kjer so s cepljenjem začeli zgodaj – Izraela, ZDA in Velike Britanije.

Kljub temu pa študije potrjujejo, da so cepiva učinkovita proti težjim potekom bolezni. Učinkovitost cepiv AstraZenece, Moderne, Pfizerja in Sinovaca je pri več kot 80 odstotkih. Pri AstraZeneci in Pfizerju so ugotovili tudi učinkovitost proti različici delta.

Iz WHO so danes še sporočili, da bo v prihodnjih šestih do osmih tednih pobuda Covax dobila 250 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, ki so jih obljubili v okviru donacij. To je velika spodbuda za projekt, ki želi revnejšim državam omogočiti dostop do cepiva. Do sedaj so 137 državam in območjem razdelili 152 milijonov odmerkov.

Bruselj s pogodbo o skupnem naročilu zdravila sotrovimab

Evropska komisija je v torek podpisala okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu s farmacevtsko družbo Glaxo Smith Kline za dobavo zdravila sotrovimab. To zdravilo se lahko uporablja za zdravljenje bolnikov s covidom-19, pri katerih so prisotni blažji simptomi in ne potrebujejo dodatnega kisika, vendar obstaja tveganje za hud potek bolezni.

Sotrovimab ali VIR-7831 spada med monoklonska protitelesa. Pri njegovem razvoju je sodelovalo tudi podjetje Vir Biotechnology. Gre za enega od petih obetavnih terapevtikov, ki jih je Evropska komisija predstavila prejšnji mesec in jih trenutno pregleduje Evropska agencija za zdravila (Ema).

Študije kažejo, da lahko zgodnje zdravljenje s tem zdravilom zmanjša število covidnih bolnikov, pri katerih bi se razvila hujša oblika bolezni oziroma bi bilo potrebno bolnišnično zdravljenje ali sprejem v enote intenzivne nege.

Kot je ob torkovem podpisu spomnila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides, so se v Bruslju v strategiji zavezali, da bodo oktobra odobreni vsaj trije novi terapevtiki. “Varni in učinkoviti terapevtiki bodo, poleg cepiv, ključni pri vračanju Evrope v novo normalnost,” je poudarila. V omenjenem skupnem javnem naročilu za nakup do 200.000 terapij sodeluje 16 držav članic EU.