Zaradi delta različice so bolnišnice v Moskvi polne

Koronavirus 18. Jun 202119:01 > 19:23
Moskva
BOBO

Okužbo z bolj nalezljivo različico novega koronavirusa delta, ki so jo sprva ugotovili v Indiji, so potrdili pri skoraj 90 odstotkih na novo okuženih oseb v ruski prestolnici, je danes opozoril moskovski župan Sergej Sobjanin.

V pogovoru za rusko televizijo je moskovski župan Sergej Sobjanin dejal, da je inačica delta bolj agresivna in se hitreje širi ter da zato v bolnišnicah beležijo velik porast bolnikov. Dejal je, da so znova na začetku, saj za covidne bolnike skoraj vsakodnevno zagotavljajo nove bolnišnice in prostore ter da komaj dohajajo potrebe.

Zaradi naraščanja okužb uvedli nove ukrepe

V 12-milijonski Moskvi so v zadnjih 24 urah potrdili 9.056 novih okužb z novim koronavirusom, med katerimi je bilo skoraj 90 odstotkov okužb z različico delta. To je veliko več kot 3.000 okužb, kot so jih zabeležili pred dvema tednoma in novi dnevni rekord od začetka pandemije, kažejo uradni podatki.

Zaradi naraščanja okužb je Sobjanin v zadnjem tednu uvedel nove omejitvene ukrepe v Moskvi, kot je obvezno cepljenje za zaposlene v storitvenem sektorju. Danes pa je sporočil, da omejujejo število ljudi na množičnih dogodkih na tisoč ter da so zaprli navijaške cone na evropskem prvenstvu v nogometu. To pomeni, da se navijači ne bodo več mogli zbirati pred stadionom Lužniki, kjer poteka nekaj tekem prvenstva.

Do 29. junija pa je podaljšal več ukrepov, kot so zaprtje živalskega vrta in igrišč ter lokalov in restavracij med 23. in 6. uro. Število okužb se v Rusiji povečuje, medtem ko si oblasti prizadevajo, da bi državljane spodbudile k cepljenju. V 146-milijonski državi se je proti covidu-19 vsaj z enim odmerkom doslej cepilo 19 milijonov ljudi, v Moskvi pa 1,8 milijona. Različico delta so potrdili v večini evropskih držav. Zaradi razširjenosti v Veliki Britaniji so zato na Otoku zamaknili za junij načrtovane sprostitve.