Skrb vzbujajoče stanje v bolnišnicah: vnovič več covidnih bolnikov

Koronavirus 21. Jul 202209:44 > 11:58 0 komentarjev
Covid-19: DTS oddelek
Aljaž Uršej/N1

Število potrjenih okužb s koronavirusom bo v Sloveniji v prihodnjem tednu doseglo vrh in se začelo umirjati, napoveduje Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete. Bolnišnice se sicer spoprijemajo s težavami zaradi številnih bolnikov, ki se zdravijo zaradi drugih težav, ob tem pa morajo biti izolirani zaradi okužbe s koronavirusom.

Po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije in infektologinje Bojane Beović bo hitrost dosega vrha odvisna od imunosti prebivalcev, ki ni znana v celoti. Spomnila je, da na širjenje epidemije covida-19 vplivajo tudi poletni način življenja, šolske počitnice in dopusti. Ob poletnem valu okužb se v Sloveniji širita podrazličici omikrona BA.4 in BA.5. Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so sporočili, da se v Sloveniji obe podrazličici po zadnjih podatkih pojavljata v več kot 95 odstotkih vseh analiziranih vzorcev.

Na podlagi podatkov iz Združenega kraljestva so simptomi bolezni ob okužbi z omenjenima različicama zelo podobni prehladu, je poudarila infektologinja Beović. O vročini je poročala le tretjina obolelih, večina pa o nahodu, zamašenem nosu, kašlju, hripavosti, glavobolu in utrujenosti. “Izguba voha in okusa, kar je bilo značilno v prejšnjih valovih, je bistveno manj pogosta,” je dodala. Navodila posameznikom, ki bolezen prebolevajo blago, so podobna kot v primeru prehlada, če se stanje poslabša, pa je potrebna zdravniška pomoč.

Ob tem je pojasnila, da je stanje v bolnišnicah skrb vzbujajoče, saj je s koronavirusom okuženih veliko bolnikov, ki se sicer zdravijo zaradi drugih zdravstvenih težav. “To predstavlja precejšnje breme, ker je treba te bolnike ločiti od ostalih, ki so v bolnišnici,” je opomnila. Pri nekaterih bolnikih covid-19 poslabša osnovne kronične težave, manjši delež pa jih še vedno zboleva tudi za covidnimi pljučnicami, ki so bile sicer pogostejše pri prejšnjih različicah virusa.

V sredo so v Sloveniji ob 825 PCR-testih in 6138 hitrih antigenskih testih potrdili 1829 okužb s koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 75 bolnikov, na intenzivnih pa devet. Umrlo je pet bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Skupno je bilo v sredo hospitaliziranih 319 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19, kar je šest več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo s potrjeno okužbo skupno 16 bolnikov, kar je tri manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1565, kar je 13 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 984, kar je 10 več kot dan prej, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 20.835 aktivnih primerov okužb.

V bolnišnicah omejujejo obiske

Iz Splošne bolnišnice Jesenice so sporočili, da zaradi povečanja števila okužb obiski na intenzivnih oddelkih začasno niso dovoljeni. “Izjemoma so obiski dovoljeni pri kritično bolnih paliativnih bolnikih, vendar izključno po predhodnem dogovoru s predstojnikom internistične službe,” so še sporočili. Na ostalih oddelkih bolnišnice še vedno sicer velja, da so obiski dovoljeni, vendar so omejeni na eno zdravo osebo, ki lahko bolnika obišče za največ 15 minut. V vseh prostorih bolnišnice pa je za vse zaposlene in obiskovalce ponovno obvezna uporaba zaščitnih mak, so še sporočili z jeseniške bolnišnice.

Tudi v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru je uporaba zaščitne maske obvezna za vse, zaradi trenutnega poteka pa obiski do nadaljnjega niso dovoljeni. “Obiski se izjemoma dovolijo po predhodnem dogovoru s predstojnikom oddelka,” so sporočili z UKC Maribor. Dodali so, da je število spremljevalcev omejeno na eno zdravo osebo, in sicer le v primeru spremstva otrok in dementno, kognitivno oslabelih bolnikov oziroma starostnikov. Na mariborskem kliničnem centru vse naročene paciente s povišano telesno temperaturo ali drugimi znaki okužbe dihal še naprošajo, da ne vstopajo v prostore kliničnega centra, temveč naj pred pokličejo v ambulanto in upoštevajo njihova navodila.

Bojana Beović
Žiga Živulović jr./BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!