“Zdi se, kot da virus tu ne obstaja”

Koronavirus 13. Dec 202110:38 > 12:38 0 komentarjev
Jahorina
PROFIMEDIA

Če se bo letošnja smučarska sezona v Bosni in Hercegovini nadaljevala tako uspešno, kot se je začela, se v državi lahko nadejajo ponovitve uspeha lanske sezone. Medtem ko so ponekod po Evropi v veljavi strogi ukrepi proti širjenju covida-19, v BiH ni tako, na Jahorini in Bjelašnici pa se tre obiskovalcev. Po njihovih navedbah smučanje pogojujejo razumni ukrepi, smučarji pa se tam, kot pravijo, dobro počutijo, piše tiskovna agencija AP.

Medtem ko ponekod po Evropi zaostrujejo ukrepe zoper širjenje koronavirusa, je Bosna in Hercegovina ena od držav, kjer je bitka proti virusu trenutno relativno sproščena. To blagodejno vpliva na zimsko turistično sezono: na Jahorini in Bjelašnici, smučiščih blizu Sarajeva, na vožnjo z žičniško napravo čaka kopica smučarjev, polne pa so tudi terase in notranjosti tamkajšnjih lokalov, navaja tiskovna agencija AP.

Smučarska sezona se je v BiH – podobno kot drugod po Balkanu – začela 4. decembra. A v nasprotju s smučarskimi letovišči v drugih balkanskih državah so ukrepi, ki so v veljavi v BiH, bistveno milejši: potniki iz EU za vstop v državo resda potrebujejo negativni test PCR in potrdilo o cepljenju oziroma prebolelosti, a jim teh dokazil po vstopu v državo ni treba predložiti ob vstopu v gostinske lokale, smučišča, kulturne ustanove, navaja AFP.

Potniki iz Hrvaške, Srbije in Črne gore so po navedbah AP izvzeti iz pravil za vstop v BiH, ki veljajo za potnike iz EU. V BiH je sicer polno cepljena le slaba četrtina prebivalcev.

“Tukaj se počutimo zelo varni. Pogoji so dobri, ne glede na pandemijo,” je za AP povedala Šejla Ibrić, ki je skupaj z možem dopustovala na Jahorini. V BiH je sicer obvezna nošnja mask v zaprtih prostorih. Maske so obvezne tudi na Jahorini in Bjelašnici, smučišči pa sta prav tako omejili število oseb na žičniških napravah, piše AP.

“Razmere doma se hitro slabšajo, a tukaj se zdi, da virus ne obstaja,” je dogajanje opisal Hrvat Mili Planinčić. Dodal je: “Ljudje so sproščeni, a obenem ravnajo skladno z razumnimi omejitvami.” Podobno je menil tudi Slovenec Tine Salomon: “Če ljudje ravnajo razumno, problema ne bi smelo biti. Smo na prostem, snežne razmere pa so odlične, idilične.”

Pred BiH še ena uspešna smučarska sezona?

Da bi svojim gostom kar se da stopili nasproti, se trudita tudi vodstvi smučišč. “Imamo svoj laboratorij za teste PCR in gostje, ki potrebujejo negativni test za vrnitev domov, lahko test opravijo v svojih sobah,” je za tiskovno agencijo pojasnil Dejan Ljevanić, glavni menedžer smučišča na Jahorini. Smučišče prav tako zagotavlja povračilo denarja imetnikom smučarskih kart, če se ti okužijo s koronavirusom.

Letošnja smučarska sezona v BiH bi – kot vse kaže – lahko bila tako uspešna kot lanska. Smučišče na Bjelašnici in Jahorini sta lani imeli rekorden obisk, predvsem zaradi, enako kot letos, nizkega števila okužb s koronavirusom v BiH in blagih ukrepov zoper preprečevanje širjenja virusa. A uspešna smučarska sezona je marca zahtevala svoj davek: število okužb je poskočilo, enako tudi število smrti med bolniki s covidom-19. Ne glede na to Jasmin Mehić, glavni menedžer smučišča Bjelašnica, zaostrovanja covidnih ukrepov ne pričakuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!