Digitalno zeleno potrdilo potrjeno v Evropskem parlamentu

Koronavirus 09. Jun 202110:29 > 12:38 0 komentarjev
Zeleno digitalno potrdilo
Evropski parlament

Digitalno zeleno potrdilo je postalo realnost, saj so poslanci in poslanke Evropskega parlamenta potrdili njegovo uvedbo. Uradno ga mora sprejeti še Svet, nato pa bo objavljeno v Uradnem listu EU. Na voljo in v uporabi bo od 1. julija.

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta so poslanke in poslanci s 546 glasovi za, 93 glasovi proti in 51 vzdržanimi glasovi (za državljane EU) ter s 553 glasovi za, 91 glasovi proti in 46 vzdržanimi glasovi (za državljane tretjih držav) sprejeli nova pravila za digitalno zeleno potrdilo. Kot so poudarili številni poslanci v razpravi, želijo s tem Evropejcem in Evropejkam vrniti svobodo gibanja. 

Nacionalni organi bodo potrdilo izdajali brezplačno, na voljo pa bo v digitalni ali papirni obliki, kjer bo navedena koda QR. Z njim bodo posamezniki lahko dokazali, da so bili cepljeni proti covidu-19 oziroma da so nedavno prejeli negativen rezultat testa ali pa so bolezen že preboleli. V praksi to pomeni tri različna potrdila. S pomočjo skupnega okvira EU bodo potrdila veljavna in preverljiva po vsej Evropski uniji, tako da ne bo možnosti za goljufije in ponaredke.

Sistem bo začel veljati 1. julija 2021 za obdobje enega leta. Potrdilo ne bo pogoj za prosto gibanje in ne bo veljalo kot potovalni dokument.

Dodatne zaostritve omejitev gibanja le izjemoma

Na medinstitucionalnih pogajanjih so poslanke in poslanci dosegli dogovor, da države članice za imetnike potrdil ne bodo mogle uvesti dodatnih omejitev gibanja, kot so karantena, samoosamitev ali testiranje, razen če bodo te sorazmerne in potrebne za varovanje javnega zdravja. Upoštevati bo treba tudi znanstvene dokaze, vključno z epidemiološkimi podatki, ki jih objavlja Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Digitalno potrdilo
Evropski parlament

Če je to mogoče, je treba druge države članice in Evropsko komisijo o ukrepih obvestiti 48 ur, javnost pa 24 ur vnaprej.

Cenovno dostopnejše testiranje

Evropska komisija se je zavezala, da bo v okviru instrumenta za nujno pomoč mobilizirala 100 milijonov evrov in tako državam članicam omogočila nakup testov za izdajo digitalnih zelenih potrdil. Države članice naj bi tako zagotovile cenovno bolj sprejemljivo in dostopnejše testiranje.

Vse države članice morajo prav tako sprejeti potrdila o cepljenju, ki so jih izdale druge države članice, in sicer za cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila. Same pa se bodo lahko odločile, ali bodo sprejele tudi potrdila za cepiva, odobrena po nacionalnih postopkih, ali cepiva, katerih uporabo Svetovna zdravstvena organizacija dovoljuje v izrednih primerih.

Slovenija je v procesu uvedbe digitalnega zelenega potrdila sicer še vedno v testni fazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!