Zelenortskim otokom cepivo podarjamo, kdaj ga bomo vračali Madžarski?

Koronavirus 04. Avg 202110:53 > 11:48 2 komentarja
Zelenortski otoki
Profimedia

Slovenija bo Zelenortskim otokom podarila 150 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece. Poleg želje po čim večji globalni precepljenosti je razlog, da gre za eno od destinacij, ki so za nas "turistično ali poslovno zanimive", v sklepu dopisne seje piše vlada. NIJZ pa je začel postopke, da bo Slovenija do konca leta Madžarski vrnila izposojenih 150 tisoč odmerkov AstraZenece.

Vlada je odločila, da bo Slovenija Zelenortskim otokom za namen humanitarne pomoči ob epidemiji covida-19 podarila 150 tisoč odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca.

Slovenija razpolaga s presežnimi količinami cepiv, zato je v obojestransko korist pripravljena Zelenortskim otokom nuditi pomoč v obliki 150 tisoč odmerkov proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca, piše v sklepu po dopisni seji vlade. “V interesu Slovenije je, da se čim več ljudi cepi in se s tem zagotovi večja kolektivna zaščita tudi zunaj nacionalnih meja, vključno z destinacijami, ki so za številne slovenske državljane turistično ali poslovno zanimive. Med te sodi tudi Republika Zelenortski otoki.”

Kot so zapisali v sklepu dopisne seje, je bilo konec julija:

  • na Zelenortskih otokih okuženih 33.721 ljudi,
  • smrtnih žrtev je bilo 298, kar jih uvršča na 128. mesto na svetu.

V državi veljajo ukrepi nošenja mask in preventivni higienski ukrepi, cepijo pa s cepivi AstraZenece in Pfizerja /BioNTecha.

Do konca leta vračilo Madžarski

Pošiljka cepiv za Zelenortske otoke ne bo prvo darilo slovenske vlade. Ta je v preteklih mesecih 48 tisoč odmerkov AstraZenece darovala Bosni in Hercegovini, še 250 tisoč odmerkov pa Egiptu.

Že pred tem, spomladi letos, si je Slovenija 300 tisoč odmerkov izposodila od Madžarske. “V začetku leta je bilo napovedano, da bo zamuda pri dobavi tega cepiva, posledično pa je to pomembno vplivalo na hitrost cepljenja v Republiki Sloveniji. Glede na tedanjo slabo sliko precepljenosti in interes prebivalcev po cepljenju, ki je presegalo razpoložljive dobave, se je Vlada Republike Slovenije z Vlado Republike Madžarske dogovorila za možnost izposoje cepiva Vaxzevria proizvajalca AstraZeneca, in sicer v višini 300 tisoč odmerkov cepiva,” je v odgovoru poslancu Francu Trčku pojasnila vlada.

Menijo, da je “to omogočilo cepljenje v kar največjem obsegu še pred poletnim časom”. Pred dvema dnevoma je bila precepljenost starejših od 18 let z enim odmerkom 52-odstotna in z dvema 46-odstotna, so navedli v odgovoru poslancu. Vmes je zanimanje za cepljenje usahnilo, zato je Slovenija presežek cepiv začela usmerjati v humanitarno pomoč – kot že omenjeno, najprej BiH in Egiptu, zdaj še Zelenortskim otokom.

Vlada v odgovoru navaja še, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje 2. julija “pristopil k pobudi” za vračilo celotne količine izposojenega cepiva madžarskemu inštitutu za javno zdravje. To moramo po pogodbi narediti najpozneje do 31. decembra letos.