10 prednosti nizkih temperatur, zaradi katerih smo bolj zdravi

Magazin 03. Dec 202318:00 0 komentarjev
sprehod po snegu
Foto: PROFIMEDIA

Pogosto slišimo, da je mraz dober za naše zdravje. Ampak ali sploh veste, kakšne so njegove prednosti?

Da je mraz dober za telo in duha, je splošno znano. Nekoliko manj znane pa so njegove dejanske prednosti. Hrvaški portal Dnevnik.hr jih je zbral deset.

1. Več energije

Želite pokati od energije? Odpravite se na sprehod po mrazu. Aktivnosti ob nizkih temperaturah vas bodo napolnile z energijo, ki bo vztrajala tudi, ko se boste vrnili v topel dom.

Še bolje pa je, da se mrazu za povišanje ravni energije ni treba dolgo izpostavljati, dovolj bo že kratek sprehod.

2. Boljši spanec

Mraz blagodejno vpliva tudi na spanec. Ljudje, ki trpijo za nespečnostjo, imajo namreč višjo telesno temperaturo, zato je bolje spati v nekoliko ohlajenem prostoru. Idealna temperatura za spanje se giblje med 16 in 20 stopinjami Celzija.

3. Hitrejše kurjenje kalorij

Mraz naj bi pomagal tudi pri hitrejšem izgorevanju kalorij v rjavem maščobnem tkivu. Gre za tkivo, ki uravnava telesno temperaturo in kuri druge telesne maščobe. Odrasli imajo manjše količine rjavega maščobnega tkiva, največ ga imajo dojenčki.

sneg
Foto: N1

4. Boljše delovanje možganov

Dokazano je tudi, da nižje temperature pomagajo pri hitrejšem in bolj učinkovitem delovanju možganov. Toplo ozračje namreč hitreje izprazni naše zaloge glukoze, ravno ta pa je ključna pri miselnih procesih. Njeno pomanjkanje vpliva na sposobnost odločanja.

5. Bolj čist zrak

Hladne jesenske in zimske temperature pomenijo tudi nižjo koncentracijo ozona v ozračju, zrak izven mest je zato manj onesnažen.

6. Večja vzdržljivost

Nizke temperature so idealne za tek, saj se naše telo počasneje izčrpa. To je tudi razlog, da organizatorji maratone prirejajo pozno jeseni in ne v vročih in vlažnih poletnih mesecih.

Raziskave so tudi pokazale, da ljudje v mrazu tečemo hitreje, zato v krajšem času porabimo več kalorij.

7. Odpravljanje okužb in zdravljenje vnetij

Vnetje mišic pogosto omilimo z nanosi ledu na otekel in boleč predel. Nizke temperature imajo enak učinek. Izpostavljenost nizkim temperaturam tudi pomaga pri vzdržljivosti.

Ko smo na mrazu, se poveča število celic, ki se borijo proti okužbam.

ženska
Foto: PROFIMEDIA

8. Večja samozavest

Še ena dobra plat mraza je večplastno oblačenje, zaradi katerega vam ni treba skrbeti, kako ste videti v bikiniju. V mrzlih mesecih naj bi bili zato bolj samozavestni, piše portal.

9. Bolj optimističen pogled v prihodnost

Raziskave so tudi pokazale, da v mrzlih dneh z večjim pričakovanjem in navdušenostjo zremo v prihodnost, saj se veselimo toplih in sončnih dni. Ljudje, ki živijo na območjih, kjer je vedno poletno vreme, niso nič bolj srečni od drugih, so tudi ugotovili raziskovalci.

10. Ni nadležnih žuželk

Nizke temperature pomenijo tudi konec za marsikatere nadležne žuželke, zato se vam ni treba ubadati s komarji in muhami. To je blagodejno tudi za zdravje, saj marsikatere žuželke prenašajo bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!