11 idej, kaj početi z otroki na siv, deževen dan

Magazin 09. Dec 202209:00
Otroci
Profimedia

Seveda je najbolj zdravo in sproščujoče otroka peljati na svež zrak, v naravo, pa čeprav pada dež in je več luž kot kopnega. A pridejo tudi dnevi in popoldnevi, ko se nam nikamor ne ljubi in zares preveč dežuje za vragolije na igrišču. Takrat otroci velikokrat izrečejo nadležni stavek ''Dolgčas mi je''. Z vami delimo deset idej, da boste vsi lahko ohranili mirne živce in se zraven še zabavali ter celo nekaj malega naučili.

1. Sestavljanke

Sestavljanke so vedno dobra ideja, sploh če imate tudi vi veselje do njih, saj zahtevajo potrpežljivost. Seveda morajo biti primerne starosti vašega otroka, vedno pa lahko pomagajo prav vsi člani družine. Namig: če je fotografija in slika zares lepa, jo lahko daste v okvir in na steno. In še motivacija – sestavljanke spodbujajo logično razmišljanje in domišljijo, izboljšujejo spomin, bogatijo besedni zaklad in vadijo koordinacijo roka – oko.

puzzli
Profimedia

2. Zgradite ladjo ali indijansko utrdbo

Imate doma veliko blazin, odej, kakšen fin kavč in morda celo majhen šotor? Potem lahko hitro naredite pravo ladjo in seveda nihče ne sme stopiti na tla, ki se za čas igre spremenijo v divji ocean. Igra je posebno zabavna, če so na obisku še drugi otroci, seveda pa takrat nekoliko bolj trpijo starši in sosedje. Če imate šotor, lahko z malo improvizacije naredite pravo indijansko naselje, otrokom pa za več veselja narišete na obraz še značilne indijanske bojne črte. Apač Vinetou bi bil ponosen na vas!

3. Obiščite muzej

Muzej je vedno dobra izbira, če imate že nekoliko večje otroke. Prirodoslovni muzej, Železniški muzej, Tehniški muzej v Bistri, vse to so muzeji, kjer so razstave, ki pritegnejo skoraj vse otroke. Ali pa Notranjski muzej v Postojni in muzej v enem najstarejših gradov v Sloveniji, v gradu Prem. Tako boste zares izkoristili deževen dan in se še veliko novega naučili.

muzej
Profimedia

4. Iskanje nogavic

Zelo preprosta, a zabavna igrica na deževne dni. Po prostorih hiše skrijte po eno nogavico. Vsak otrok naj najde čim več parov nogavic. Še prej pa določite čas in nastavite alarm, ko se igra zaključi.

5. Domači kino

Otroci obožujejo filme in risanke, še bolj pa so veseli, če si jih lahko ogledajo v vaši družbi. Specite pokovko ali narežite sadje ter uživajte v kakšnem lepem družinskem filmu, morda še iz svojega otroštva. Mimogrede, Kekec in Ne joči Peter navdušita tudi sodobne otroke, Levji kralj pa je klasika, ki jo mora videti vsak otrok.

peka
Profimedia

6. Peka

Ja, tudi za peko z otroki boste potrebovali posebno mirnost in jeklene živce, a otroci bodo navdušeni. Izberite enostaven recept, na primer mafine in piškote ter uživajte na polno. Otroci naj si dajo duška predvsem pri okraševanju.

7. Lutkovna predstava

Če imate voljo in nekaj materiala (filc, lepilo, škarje, stare nogavice), naredite male naprstne ali ročne lutke, lahko pa se igrate kar s plišastimi igračami ali pa kuhalnicami. Iz škatle naredite mini gledališče in skupaj z otroki ustvarite pravo lutkovno predstavo. Predlagamo dve klasiki – Pekarno Mišmaš Svetlane Makarovič in Moj dežnik je lahko balon Ele Peroci.

prstne lutke
Profimedia

8. Napišite pismo

Kdaj ste nazadnje poslali pismo, kar tako, brez posebnega razloga? Uporabite fotografije, barve, bleščice in pošljite sorodnikom lepe pozdrave. Otroci bodo navdušeni nad okraševanjem pisma in izrezovanjem okrasnih srčkov, zvezdic in žogic. Otroci lahko pišejo tudi Dedku Mrazu ali Božičku, spodbudite jih, naj predvsem opišejo svoje leto 2022 in kaj si želijo, da se jim zgodi v letu 2023.

pismo pisanje
Profimedia

9. Piknik ob ”tabornem ognju”

Uporabite rjuhe in odeje, da pripravite ”šotor” za taborjenje. Otrok naj prinese svoje igrače, knjige in uživa v igri v šotoru. Če bo otrok v šotoru lahko tudi prespal, pa bo večer še bolj nepozaben. In seveda ne pozabite na piknik pred šotorom – tega otroci ne bodo nikoli pozabili.

9. Foto albumi in fotografije

Tako odrasli kot tudi otroci radi gledamo fotografije in poslušamo zgodbe iz preteklosti. Skupaj z otroki prelistajte foto album in zraven pripovedujte zgodbe. Mogoče pa še niste uredili fotografij v albumu? Deževni dan je kot nalašč za to. Če ste bolj kreativni, pa lahko tudi sami ustvarite nov album.

10. Barvanje

Natisnite si pobarvanke ali jih kupite v bloku. Seveda lahko barvate tudi na računalniku, z miško, seveda. Zdaj so na voljo tudi različne pobarvanke za odrasle. Barvanje je zelo sproščujoča dejavnost, ki zmanjša stres in odžene negativne misli, otroci pa seveda pozabijo na dolgčas.

telovadba
Profimedia

11. Telovadba in ples

Kaj pa ura telovadbe? Taka bolj zabavna, z veliko glasbe in smešnih vaj za ravnotežje. Stanje na eni nogi, ples z zaprtimi očmi … Kdo naredi več sklec in počepov? Tako boste naredili nekaj dobrega zase in za otroke, vsi pa se boste skupaj še nasmejali.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.