3 koraki, kako naučiti možgane, da boste zares verjeli vase

Magazin 17. Apr 202217:30 0 komentarjev
Nasmejana ženska
Profimedia

Naj vas pesimizem in (negativni) pogovori, ki jih imate s samim sabo, ne ovirajo pri doseganju ciljev. Možgane lahko naučite, da bodo drugače razmišljali.

1. Preoblikujte misli, ki vam niso v pomoč

Razmišljanje o tem, kako ste ga polomili ali vse pokvarili, ne bo k ničemur pripomoglo – pretirano negativne misli so pravzaprav pogosto tiste, ki preprečujejo, da bi naredili korak naprej.

Toda slabim mislim lahko odgovarjate z bolj realističnimi izjavami. Primer:

Ko pomislite ”To bo katastrofa!”, poskušajte najti dokaze, da bo vaš trud vendarle obrodil sadove. Nato pa oblikujte bolj nevtralno izjavo, npr. ”Morda mi ne bo uspelo, obstaja pa tudi možnost, da mi bo. Potrudim se lahko po najboljših močeh.”

2. Samemu sebi dokažite, da se motite

Ko vam bodo možgani govorili, da nečesa nikakor ne zmorete, denimo, da vam v službi ne bo nikoli uspelo napredovati, to vzemite kot izziv. Vložite prošnjo za napredovanje, čeprav možgani vztrajajo pri svojem.

Namreč, vsakič ko boste negativnim napovedim dokazali, da nimajo prav, boste možgane naučili, da boste nase začeli gledati v drugačni luči.

3. Domislite se osebne mantre

Preverite vzorce svojih negativnih misli. Se morda zmerjate ali pa odvračate od stvari, pri katerih vam lahko spodleti?

Prepoznajte te vzorce, nato pa se domislite osebne mantre, s katero boste tem negativnim sporočilom odgovarjali. Če boste ponavljali ”Naredi to!” oziroma ”Daj vse od sebe!”, boste s tem preglasili negativne misli in sčasoma boste tem izjavam začeli bolj verjeti kot tistim nezdravim, ki ste si jih do zdaj dopovedovali.

Vendar ne pozabite: da možgane naučite drugačnega delovanja, potrebujete čas – kot pri vseh novih spretnostih.

Vir: www.inc.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!