3 naravni preparati, ki lahko pomagajo proti nadležnemu prhljaju

Magazin 05. Jan 202216:15
Prhljaj
Profimedia

Preizkusili ste že vse šampone, a se vam prhljaja nikoli ni uspelo znebiti za dolgo? Preverite, kako si lahko še pomagate.

Preden se lotimo nadležnega prhljaja, je dobro poiskati vzrok za njegov nastanek. Eden od glavnih vzrokov naj bi bila glivica Pityrosporon ovale, ki se normalno nahaja v lasnih mešičkih oziroma na lasišču, njeno prekomerno razraščanje pa povzroča vnetja in luščenje kože. Vplivajo pa lahko tudi prekomerno delovanje žlez, alergije, šibek imunski sistem, hormonske spremembe, kozmetični preparati in klimatske spremembe itn.

Ste preizkusili že številne šampone, prhljaj pa kar ostaja? Preverite še tri naravne učinkovine, ki vam morda lahko pomagajo.

Olje čajevca

Korenine čajevca prihajajo iz Avstralije. Njegove zdravilne lastnosti so poznali že Aborigini, ki naj bi ga uporabljali za zdravljenje ran, pri pikih insektov in kožnih okužbah. Za zdravljenje vnetij naj bi pripravili zmečkane liste čajevca, ki so jih polagali na okuženo mesto, danes pa čajevec najdemo predvsem v različnih preparatih za nego kože, lasišča in eteričnih oljih. Študije kažejo, da ima olje čajevca močno protivnetno in protimikrobno delovanje. Izjemno učinkovit pa naj bi bil tudi pri odpravljanju prhljaja, kar potrjuje tudi raziskava, ki je pokazala izjemno izboljšanje pri osebah, ki so imele težave s prhljajem. Udeležencem študije, ki so za umivanje las uporabljali šampon s petodstotno vsebnostjo olja čajevca, se je stanje znatno izboljšalo v primerjavi s skupino, ki je uporabila placebo.

Profimedia

Kokosovo olje

Tudi kokosovo olje je eno izmed tistih vsestranskih preparatov, ki se že zelo dolgo uporabljajo za različne namene, od nege kože do kuhanja. Blagodejno pa naj bi delovalo tudi na lasišče in pomagalo pri težavah s prhljajem. Študije namreč kažejo, da naj bi čisto deviško kokosovo olje učinkovito lajšalo različne težave s kožo. Predvsem naj bi vlažilo lasišče, zmanjševalo draženje ter zmanjšalo razrast gliv na lasišču. Izjemno dobro pa naj bi delovalo tudi pri hujših težavah z lasiščem in kožo nasploh, saj naj bi zaradi svoje sestave imelo močne protivnetne lastnosti. Kokosovo olje se lahko nanese neposredno na lasišče pred umivanjem ali se uporabi kakovosten naraven šampon, ki vsebuje kokosovo olje.

Limona

Limona naj bi bila proti prhljaju učinkovita zaradi vitamina C in drugih snovi, ki jih vsebuje. Prav tako naj bi pomagala uravnovesit pH lasišča, delovala naj bi na lasne folikle in pomagala odstraniti odvečno maščobo z lasišča. Limono lahko uporabljate samostojno ali pa kot sestavino v maski za lase: naredite si lahko masko iz limone in jogurta, lahko pa limono dodate v kombinaciji z medom k izbranemu olju (npr. kokosovemu, mandljevemu itn.).

Članek je informativne narave. Če imate resnejše zdravstvene težave, se posvetujte z zdravnikom.

VIR: www.medicalnewstoday.com, www.healtline.com, www.sciencedirect.com