3 trendni modeli čevljev tega poletja, ki jih ortopedi ne priporočajo

Magazin 30. Jun 202215:45 0 komentarjev
Street Style
Profimedia

Ob dizajnu obutve je čas, da smo pozorni tudi na njeno praktičnost in nosljivost. Ti poletni čevlji niso zasnovani za večurno nošenje in škodujejo vašim stopalom.

V toplejših dneh obutev, namenjeno jesensko-zimskim razmeram, kot so gležnjarji ali škornji, številni z velikim veseljem odložijo v zadnji kot omare ali na najvišjo polico za čevlje. Toda ali ste vedeli, da nekaterih zelo priljubljenih modelov odprtih čevljev zdravniki nikoli ne bi priporočili?

Številne ljubiteljice poletnih oblek si ne morejo predstavljati, da k njej ne bi kombinirale trendnih modelov sandal.

Nekateri modeli poletne obutve pa so zelo visoko na lestvici najmanj priporočljivih, ko gre za zdravje stopal pa tudi celotnega organizma. Ortopedi se strinjajo, da lahko neka obutev povzroči številne težave, saj naša stopala opravljajo zelo pomembne funkcije za naše telo.

Velika napaka je, da marsikdo običajno nosi natikače ali zelo priljubljene sandale, namenjene nošenju ob bazenu ali morju, ki niso namenjeni večurnemu nošenju. Številni zanemarjajo tudi anatomsko obliko, saj se pri izbiri poletnih čevljev osredotočajo le na njihov videz.

Strokovnjaki za zdravje stopal poudarjajo, da so na primer natikači lahko ”usodni” za stopala. Ker drugače nosite čevlje, ki pokrivajo prste, boste nezavedno skrčili prste, da vam natikači ne zdrsnejo z nog. Poleg tega je velika verjetnost, da vam bo ta obutev v nekem trenutku celo padla z nog, zato je mogoče zlahka izgubiti ravnotežje in se poškodovati.

V nasprotju s tem priporočajo poletne čevlje, ki imajo tri paščke – enega spredaj, enega okoli sredine in enega, ki bo podpiral gleženj.

Kot zelo škodljivega omenjajo še en model, in to so čevlji z visoko peto. Strokovnjaki svetujejo, da nosite približno 2 centimetra visoko peto in pogosto spreminjate višino pete, saj če ves čas nosite enako višino, se lahko skrajšajo mišice zadnjega dela noge.

Skratka, morda se čim bolj izogibajte naslednjim trem modelom poletnih sandal, da bodo vaša stopala čim dlje zdrava:
1. Japonke
2. Plastični natikači za na plažo
3. Sandale z visoko peto

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.