4 izjemno pozitivni učinki čajevca (uničuje viruse, bakterije in glivice)

Magazin 28. Nov 202208:30
Čajevec
Profimedia

Znanost ugotavlja, da je olje čajevca močan antiseptik, deluje protivnetno in protimikrobno. Ima pa tudi druge pozitivne lastnosti. Preverite, kje vse vam lahko pomaga.

Olje čajevca v Avstraliji uporabljajo več kot sto let. V nekaterih zapisih lahko preberemo, da naj bi ga v zdravilne namene uporabljali že avstralski avtohtoni prebivalci (avstralski aborigini). Dragocene liste čajevca naj bi zdrobili in iz njih pridobili zdravilno olje. Koristili ga naj bi pri različnih okužbah, za celjenje ran in po pikih žuželk.

Danes je čajevec dobro raziskana rastlina. Vseboval naj bi številne zdravilne spojine, med njimi najbolj izstopa spojina terpinen-4-ol. Prav ta snov naj bi bila najbolj učinkovita pri uničevanju različnih škodljivih bakterij, virusov in glivic. Za kaj vse, torej, je koristno olje čajevca?

Kot naravno razkužilo za roke

Študije kažejo, da je olje čajevca učinkovito razkužilo za roke. Še več, raziskovalci so prišli do zaključka, da bi olje čajevca lahko uporabili kot samostojno negovalno sredstvo – kot naravno razkužilo za roke. Spletni vir Healthline pa opisuje študijo, s katero naj bi ugotovili, da olje čajevca lahko pomaga pri uničevanju bolj agresivnih bakterij, kot sta E. Coli in pnevmokok (Streptococcus pneumoniae). Tako naj bi razkužilo, h kateremu je bilo dodano olje čajevca, še bolj obsežno in učinkovito uničilo bakterijo E. Coli.

Profimedia

Za lajšanje aken

Od olja čajevca pa naj bi imeli koristi tudi posamezniki, ki imajo težave s pojavom aken in mozoljev. Ta naj bi odpravil akne in zaustavil njihovo širjenje. Študija, ki jo vir navaja, je celo pokazala, da naj bi bilo olje čajevca podobno učinkovito kot benzoil peroksid, ki velja za bolj prepoznavno sredstvo za odpravljanje aken.

Za dobro ustno higieno

Kot kažejo raziskave, pa nam olje čajevca lahko pomaga tudi do boljšega ustnega zdravja. Uničevalo naj bi bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo, in pomagalo pri slabem ustnem zadahu. Študija kaže, da naj bi bilo olje čajevca podobno učinkovito kot nekatera sredstva za razkuževanje ust. Lahko bi lajšal celo gingvitis – vnetje dlesni.

Profimedia

Za manj prhljaja

Olje čajevca naj bi blagodejno delovalo tudi lasišče. Še posebno koristno naj bi bilo pri odpravljanju prhljaja. Spletni vir Healthline opisuje manjšo raziskavo, ki kaže, da naj bi bil šampon za umivanje las iz olja čajevca še posebno učinkovit pri pojavu kandide ”albicans”, glivice, ki je pogosto povzročiteljica prhljaja. Druga študija pa je zajela posameznike od 14. leta naprej, ki so imeli težave s prhljajem. Razdeljeni so bili v dve skupini. Ena skupina je 4 tedne umivala glavo s šamponom iz čajevca (5 %), druga skupina je prejela placebo. Po zaključku raziskave se je udeležencem, ki so se umivali s šamponom iz čajevca, stanje izboljšalo za 41 % v primerjavi s placebo skupino.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav ali če niste prepričani o pravilni uporabi, se morate nujno posvetovati s strokovnjakom.

VIR: https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.