4 izredno pozitivne lastnosti grenivke (spravi vas lahko celo v dobro voljo)

Magazin 20. Okt 202209:00
Grenivka
Profimedia

Grenivka naj bi bila križanec med pomarančo in pomelom. Vsebuje visoko raven vitamina C in je popoln sadež za večjo odpornost v hladnejših mesecih. Spoznajte 4 dobre razloge, zakaj je vredno v prehrano vključiti grenivko.

Grenivko naj bi prvič opazili v 18. stoletju na Barbadosu. Bila naj bi križanec med pomarančo in pomelom. Danes grenivke uvrščamo med citruse.

Gojijo jih predvsem na Floridi, v Izraelu, Južni Afriki, Grčiji, Španiji in nekaterih deželah Južne Amerike. Samo v ZDA naj bi gojili 20 različnih vrst grenivke. Ta dragoceni sadež naj bi bil tudi zelo zdravilen, odsvetuje pa se posameznikom, ki jemljejo zdravila za zniževanje holesterola in krvnega tlaka. Grenivke naj bi namreč vsebovale snov, ki naj bi vplivala na absorpcijo teh zdravil. Sicer vsebujejo veliko vode in malo kalorij, precej vitamina C, vitamin A, magnezij, folate, tiamin in kalij ter nekaj drugih antioksidantov, ki so najverjetneje odgovorni za njen izjemno pozitiven učinek na organizem.

Krepi imunski sistem

Največ koristi rednega uživanja grenivke bo imel vaš imunski sistem, kajti grenivka vsebuje visoke ravni vitamina C, za katerega je dobro znano, da nas lahko ubrani pred različnimi virusi in bakterijami. Prav tako je močan antioksidant. Študije pa kažejo tudi, da nam vitamin C lahko pomaga do hitrejšega okrevanja po prehladnem obolenju. Poleg tega grenivka vsebuje še vitamin A ter manjše količine vitaminov B, cinka, bakra in železa. Vsi skupaj pozitivno vplivajo na naš imunski sistem.

Profimedia

Pomaga pri hujšanju

Več študij, ki jih navaja vir, naj bi pokazalo, da bi grenivka lahko pomagala pri hujšanju. Ena izmed študij je tako pokazala, da se je posameznikom, ki so daljši čas redno uživali sok grenivke po obroku hrane, zmanjšal obseg pasu. Grenivka naj bi bila koristno živilo pri hujšanju tudi zaradi višje vsebnosti vlaknin in vode.

Uravnava krvni sladkor

Grenivka naj bi se uvrščala med živila z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da ne zvišuje krvnega sladkorja tako hitro kot živila z visokim glikemičnim indeksom. Grenivka naj bi bila zato dobrodejna za ljudi, ki imajo povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Vir navaja študijo, s katero so preverili vpliv grenivke na gibanje krvnega sladkorja. Skupina posameznikov, ki so v študiji pred obrokom pojedli polovice sveže grenivke je imela precej bolj uravnotežene ravni krvnega sladkorja v primerjavi s skupino, ki grenivke ni uživala.

Profimedia

Spodbuja prijetno razpoloženje in dobro počutje

Vonj grenivke in citrusov nasploh naj bi zelo pozitivno vplival tudi na razpoloženje. Eterično olje citrusov naj bi nam dalo več energije in izboljšalo počutje. Vir navaja, da naj bi eterično olje grenivke (in citrusov) delovalo pomirjujoče na nas in bi potencialno lahko lajšalo celo anksioznost.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih ali duševnih težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka.

VIR: https://www.healthline.com/, https://www.medicalnewstoday.com/ in https://www.health.com/

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.