4 metode, kako se naučiti sočutja do sebe (povzeto iz knjige psihologa)

Magazin 02. Maj 202216:45 0 komentarjev
ženska na plaži
Profimedia

Psiholog Christopher Germer v knjigi The Mindful Path for Self-Compassion pravi, da obstaja nekaj preprostih metod, kako se naučiti sočutja do sebe.

Skupaj z drugimi strokovnjaki predlaga naslednje korake:

1. Razvajajte svoje telo. Pojejte nekaj zdravega. Počivajte. Zmasirajte si stopala. Pojdite na sprehod. Vse, s čimer boste poskrbeli za fizično boljše počutje, vam bo dalo tudi odmerek sočutja.

2. Napišite si pismo. Opišite situacijo, zaradi katere v sebi občutite bolečino (izguba službe, razveza, obtožbe, ki niso resnične …). Vse to zapišite v pismu tako, da nikogar ne obtožujete. Osredotočite se na svoja čustva, to, kar čutite.

3. Spodbujajte se. Če se vam zgodi kaj slabega ali bolečega, si v tej situaciji predstavljajte prijatelja. Kaj bi rekli prijatelju? Te sočutne besede namenite sebi.

4. Prakticirajte čuječnost. Čuječnost je zelo močno orodje za osebnostno rast in psihološko spoprijemanje s težavami. Gre za opazovanje oziroma zavedanje misli, občutkov in dejanj, ne da bi jih poskušali zatreti ali zanikati. Gre za sprejemajoče zavedanje tega, kar doživljamo v sedanjem trenutku. Ko se pogledate v ogledalo in vam ni všeč tisto, kar vidite, sprejmite slabo z dobrim, sočutnim odnosom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!