Ne hitite in se izognite nepremišljenemu metanju hrane v usta

Magazin 26. Okt 202111:01 0 komentarjev
par pri jedi
Profimedia

Pa poglejmo, zakaj bi bilo dobro preizkusiti čuječno prehranjevanje.

Čuječno prehranjevanje je hranjenje, ob katerem zavestno okušamo in cenimo hrano – gre za popolno pozornost in osredotočenost na izkušnjo.

Pri čuječnem prehranjevanju se ne hiti, pozornost je namenjena teksturi, vonju, okusom, jesti pa prenehate v trenutku, ko vam telo sporoči, da je sito. Tako se izognete nepremišljenemu metanju hrane v usta, pri čemer morda sploh niste lačni.

Ker pa v vsakodnevnem življenju – zaradi službe in drugih opravkov – čuječno prehranjevanje kot tako skorajda ni izvedljivo, v nadaljevanju povzemamo preprostejše smernice:

1. Dajte telesu priložnost, da dohiti možgane

Telo svoj signal, da smo siti, pošlje približno 20 minut za možgani, zato se nezavedno pogosto prenajemo.

Če bomo upočasnili, pa bomo telesu dali priložnost, da dohiti možgane in zasliši signal. Tako bomo res zaužili pravo količino.

2. Spoznajte signale lakote, ki vam jih pošilja telo

Prepogosto jemo takrat, ko nam um tako naroči – ko smo pod stresom, žalostni, osamljeni, frustrirani –, telesa pa ne poslušamo. Vprašajte se: kakšni so signali lakote mojega telesa in kakšni so signali čustvene lakote?

3. Razvijte zdravo okolje za prehranjevanje

Od časa do časa si res vsi privoščimo kakšen prigrizek, mimogrede kaj vržemo v usta, a če bomo jedli ob točno določenem času in na določenem mestu, bomo s tem okrepili zdravje uma in telesa, izboljšali pa bomo tudi razpoloženje in spanje.

To pomeni, da moramo sesti za mizo, hrano postreči na krožniku ali v skledi, ne v plastični embalaži, uporabljati pa moramo pribor, ne rok.

4. Razumite svoje motivacije

Prehranjevanje s hrano, ki nas čustveno zadovoljuje, ali prehranjevanje s hrano, ki je hranljiva in zdrava?

Ob zdravem prehranjevanju in raznoliki prehrani ne bomo zašli v prenajedanje z nezdravo prehrano, temveč bomo bolj uživali v zdravi prehrani, posledično pa nas bo več vrst hrane tudi duševno in fizično zadovoljilo.

5. Ustvarite globljo povezavo s hrano

Če za hip postanemo in pomislimo na vse ljudi, ki so poskrbeli, da se je obrok znašel na našem krožniku, od bližnjih (in nas samih), ki so ga pripravili, do tistih, ki polnijo police, tistih, ki so zasadili in poželi pridelke, ter tistih, ki jih ti preživljajo, bomo občutili hvaležnost in povezanost.

Če boste malce bolj čuječi, boste začeli sprejemati pametnejše odločitve v zvezi s samooskrbo in zdravo prehrano, ne samo zase, temveč za ves planet.

6. Posvetite se le eni stvari – svojemu krožniku

Saj poznate zgodbo o kinu in pokovki, kajne? V kinodvorano ste prišli s polno vrečko pokovke, nato pa ste se že pred koncem uvodnih reklam spraševali, kdo vam jo je pojedel.

Kadar nismo pozorni, težje prisluhnemo signalom, ki nam jih telo pošilja v povezavi s hrano in drugimi potrebami. Zato ob naslednjem obroku počnite le eno stvar hkrati ter samo jejte – brez ekranov oziroma drugih distrakcij. Če ne jeste sami, preprosto uživajte v družbi in se pogovarjate.

Upočasnimo torej, prisluhnimo svojemu telesu, v določenem trenutku delajmo samo eno stvar, ustvarjajmo majhne rituale in bolj redno premišljujmo o tem, kaj in kdo vse je poskrbel za obrok, ki ga uživamo, so še zapisali na spletni strani mindful.org.