4 najpogostejše napake pri kuhanju testenin

Magazin 12. Maj 202207:45 > 09:38 0 komentarjev
kuhanje testenin
Profimedia

Testenine so v številnih gospodinjstvih priljubljena jed, saj jih je mogoče pripraviti na različne načine in v kombinaciji s sezonskimi, svežimi sestavinami.

Zdi se, da je testenine res lahko skuhati, a pri tem marsikdo dela napake. Če se jim hočete izogniti, sledite preprostim in osnovnim navodilom. Katere so tiste napake, ki so najpogostejše? Predstavljamo vam jih v nadaljevanju.

Testenine so razkuhane

Da bi dobili res pravo teksturo, je najbolje, da pred kuhanjem na embalaži preverite priporočeni čas kuhanja. Dobro je, da jih vmes tudi pokusite in se tako prepričate, kako skuhane so. Če jih ne nameravate samo politi z omako, temveč jih podušiti v njej, jih odcedite kakšno minuto ali dve pred potekom priporočenega časa kuhanja. Tako boste dobili odlično teksturo na zob.

V vodo ste jih dali, preden je ta zavrela

Če ste naredili to napako, se lahko zgodi, da bo testenina postala kašasta – škrob v njej se namreč hitreje topi v mlačni vodi, zato v bistvu lažje razpadejo. Čeprav je testenine mogoče skuhati tudi tako, da jih vsujete v hladno vodo in počakate, da zavre, to ni ravno priporočljivo. Vsekakor ne bodo takšne, kot bi lahko bile, če bi jih dali v vrelo vodo.

Med kuhanjem ne premešate testenin

Vsekakor je testenine treba mešati, sicer se lahko zgodi, da bo tekstura neenaka, pa tudi primejo se lahko za dno posode. Ko testenine vsujete v vrelo vodo, vzemite leseno kuhalnico in jih takoj premešajte. Tako boste preprečili, da bi se testenine sprijele. Nato pa občasno še premešajte, da se enakomerno kuhajo. Za kuhanje uporabite dovolj velik lonec in veliko vode, saj se testenine napihnejo.

Po kuhanju testenine izplaknete

Če bi jed radi postregli še toplo, testenin ne izplaknite pod vodo. Tako boste odstranili škrob iz vode, v kateri so se kuhale, omaka pa se jih ne bo prijela. S hladno vodo jih splahnite le, če iz testenin pripravljate solato – tako se bo hitro ustavil proces kuhanja, testenine pa se bodo ohladile.

In še nasvet: vode, v kateri so se kuhale testenine, nikar ne zavrzite. Škrob, ki se je izločil, lahko pomaga pri zgostitvi omake in doda svoj okus. Pomaga tudi, da se omaka lažje oprime testenin. Zato ob strani pustite skodelico vode in jo dodajte v omako, s katero boste prelili testenine.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!