4 preprosti nasveti, ki preprečujejo muckanje puloverjev

Magazin 01. Feb 202209:30
muckanje puloverjev
Foto: Profimedia

Pri pogostem pranju oblačil se rado zgodi, da se material mucka, in čeprav se sprva zdi, da se temu ne moremo izogniti, obstaja preprosta rešitev. Gre za gospodinjske trike, ki bodo poskrbeli, da bodo puloverji dlje časa videti kot novi.

Prvi nasvet, ki ga je pametno upoštevati, je pranje tkanin ločeno.
Umetna vlakna, kot je poliester, so najbolj dovzetna za muckanje zaradi električnega naboja, ki nastane, ko se tkanine v pralnem stroju drgnejo druga ob drugo. Eden od preprostih načinov za preprečevanje tega je ločeno pranje tkanin, da se zmanjša možnost električnega naboja. Torej različne materiale raje peremo vsakega posebej.

muckanje puloverjev
Profimedia

Poleg ločevanja različnih tkanin moramo biti pozorni tudi na detergent, ki ga običajno uporabljamo.
Priporoča se uporaba nežnega tekočega detergenta – ne samo, da so boljši za okolje, ampak preprečujejo, da bi ohlapni peskasti delci, povezani z detergentom v prahu, poplesavali po bobnu. To namreč med ciklom pranja pomaga ustvariti odrgnino na majicah in puloverjih.

Uporabite manj detergenta

Morda se zdi mamljivo, da za pranje v pralnem stroju uporabljamo znatne količine detergenta, da bi bila oblačila tem bolj čista in dišeča, a lahko to precej škoduje tkaninam. Za najbolj optimalno pranje in vzdrževanje oblačil upoštevajte navodila na embalaži detergenta.

muckanje puloverjev
Profimedia

Zadnji preprost trik je, da oblačila obrnete navznoter, preden jih zložite v pralni stroj, s čimer boste pomagali odpraviti učinek pilinga. Če vam muckanja vseeno ne bo uspelo preprečiti že med pranjem, pa ga lahko zelo enostavno odstranite kar z britvico. Pri tem obvezno uporabite kakovosten brivnik, ki je zasnovan tako, da se bo tesno prilegel ob oblačilo in tako naredil minimalno škodo na celotnem videzu oblačila.

Komentari

Vaš komentar