4 tehtni razlogi, zakaj je vrtnarjenje odličen hobi

Magazin 24. Avg 202217:30 0 komentarjev
Vrt
Profimedia

Naštevamo nekaj razlogov, zakaj bi si morali čim prej omisliti nov hobi - vrtnarjenje. Kaj koristnega vam bo prineslo?

Letos ste morda prepozni, v naslednjem letu pa se zagotovo lotite vrtnarjenja. Zakaj? Dali vam bomo kar nekaj odličnih razlogov in zagotovo vam ne bo žal, če si boste omislili nekaj metrov zemlje za lastno zelenjavo. Začnete lahko že zdaj tako, da se vpišete na tečaj vrtnarjenja in zbirate informacije, ki vam bodo spomladi pomagale narediti prve korake.

Poglejmo, kakšne dobre posledice ima lahko vrtnarjenje na vas:

Domače je boljše od kupljenega

Zagotovo bi raje vzeli košaro nabranega paradižnika s sosedovega vrta kot tistega, ki ga kupite v najbližji trgovini in je morda tujega porekla. Z veliko večjim veseljem boste pripravljali zelenjavo, ki jo boste pridelali sami, kar pomeni, da jo boste vključili v več jedi in je vaš jedilnik lahko bolj zdrav kot v tem trenutku. Poleg tega z vsakim kilogramom zelenjave dobite še občutek ponosa in zadovoljstva, ker ste nekaj dobro opravili.

Vaš odklop od stresa

Vsak dan se soočimo z veliko količino stresa, kar od nas zahteva, da si poiščemo ventil za sproščanje. V nasprotnem primeru se bo vse skupaj le kopičilo v vas in v nekem trenutku boste eksplodirali. Ne dovolite, da se to zgodi.

Vrtnarjenje je odlično, ker ga morate opravljati zunaj, v naravi, kjer boste najbolje prečistili misli. Poleg tega dela ne morete kar opustiti, zato boste na vrtu tudi v stresnih dnevih, ko bi najraje ostali doma in zaključili večer na kavču. Taka oblika sproščanja nikoli ne škodi in zagotavljamo vam, da boste po vrtnarju vsaj malo boljše volje.

Šteje kot oblika vadbe

Tako je, vrtnarjenje lahko štejete med lažje športne aktivnosti. Sklanjanje, ravnanje z orodjem, nošenje vode in preostala opravila vas bodo dobro razgibala in okrepila mišice, če boste dovolj vztrajni. Ohranili boste kondicijo in poskrbeli za gibanje. Zaradi vrtnarjenja boste imeli manj časa za sedenje na kavču, kar je še en bonus, saj dandanes vsi preveč časa presedimo že v službi, potem pa tudi doma.

Z nekaj vaje boste dobili vrtnarsko kondicijo in ne boste hoteli odnehati.

Nov krog znancev

Starejši smo, težje sklepamo prijateljstva. Če si omislite vrt, boste avtomatsko vključeni v skupnost ljudi, ki imajo svoje vrtičke, kar pomeni nekaj dodatnih poznanstev. Od izkušenih ljudi se boste največ naučili, zato naj vas ne bo strah vprašati po določenem orodju ali prositi za nasvet, ko ne boste vedeli, kaj storiti. Morda najdete nove prijatelje za pogovor in podobno misleče posameznike.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!