4 tehtni razlogi, zakaj si je res dobro privoščiti oddih v naravi

Magazin 24. Jun 202217:30 0 komentarjev
narava
Profimedia

Kam boste letos odšli na počitnice? Zagotovo bi se morali odpraviti v naravo. Imamo nekaj prepričljivih razlogov.

Izleti v naravi so odlična priložnost, da se vsaj za hip otresete stresa in pozabite na skrbi, poleg tega pa boste doživeli še nekaj drugih dobrih posledic.

Poglejte, zakaj bi morali na oddih v naravo:

Utrujen pogled

S strmenjem v zaslone ne škodite le svoji drži, ampak tudi očem. Ko se boste ozrli po zelenih travnikih in gozdovih ter opazovali razgled z vrha hriba, se bodo oči spočile. Vaš pogled bo veliko bolj svež. Veliko uslugo si boste naredili tudi, če se med delom za računalnikom zazrete skozi okno v gozd, travnik ali drugo zeleno površino.

Utrdite odnose

Popolnoma drugače se boste povezali z ljudmi v naravi kot na pijači. Na izletu v naravo ni motečih dejavnikov (če pospravite telefone) in nekako ste se prisiljeni pogovarjati z drugimi. Čutite z njimi, ko se vzpenjate na hrib in ste zadihani, skupaj občudujete lepote in ustvarjate nove spomine. Dan v naravi si boste zapomnili, medtem ko boste dan pred televizorjem hitro pozabili.

Boljše počutje

Ko boste zašli v naravo, se bodo s hojo začeli sproščati tudi hormoni sreče, ki bodo v trenutku izboljšali razpoloženje. Sprostili boste napete mišice, končno vdihnili svež zrak … Poleg tega bodo izpuhteli tudi jeza, žalost, strah in drugi negativni občutki. Ko se boste vrnili domov, boste ”lažji”, napolnjeni z energijo in pripravljeni na nove izzive.

Ko um potrebuje oddih

V najbolj stresnih dnevih vam verjetno ne pride na misel, da bi si vzeli odmor in se sprehodili po parku ali gozdni poti. Pa vendar takrat potrebujete prav to: odklop v naravi. Možgani si bodo za hip odpočili, preusmerili pozornost, pregnali stres in morebitne blokade. V naravi lahko dobite tudi marsikatero dobro idejo ali najdete rešitev problema.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.