4 zdravilne koristi šipkovega olja za kožo

Magazin 24. Apr 202214:45
Šipkovo olje
Profimedia

Šipkovo olje naj bi veljalo za eno izmed bolj učinkovitih naravnih olj za nego in pomlajevanje kože. Njegovi ''skrivnostni'' lepotni učinki naj bi bili znani že iz starih časov, nanj naj bi prisegali predvsem stari Egipčani. Danes ga poznamo predvsem kot olje, ki pomaga pri lajšanju aken ter pomlajevanju kože na obrazu.

Gre za bogat antioksidant za kožo, saj vsebuje vitamin A, vitamine C, E in F ter veliko esencialnih maščobnih kislin. Prav zaradi sestavin naj bi bilo odlično predvsem za nego kože na obrazu. Vlažilo naj bi suho in dehidrirano kožo in pomagalo pri zmanjševanju gub ter pomladilo starajočo se kožo. To pa še ni vse.

Odličen v borbi proti aknam in mozoljem

Ta novica bo razveselila vse, ki imajo težave z aknami, saj naj bi bilo šipkovo olje naravnost popolno pri lajšanju aken ter odpravljanju brazgotin, ki običajno ostanejo po aknah na obrazu. Razlog naj bi bili močne protivnetne in antioksidativne lastnosti, vitamin C ter linolna in retinojska kislina, ta naj bi pomagala pri proizvodnji novih zdravih kožnih celic ter do zdravega sijaja kože. Linolna kislina pa naj bi zmanjševala obstoječe akne. Olje naj bi čistilo tudi pore.

Odpravlja brazgotine, ki ostanejo za aknami

Ne samo akne in mozolje, šipkovo olje naj bi odpravljalo tudi brazgotine, ki ostanejo za trdovratnimi aknami, ter pooperativne brazgotine. Ali olje zares deluje, so preizkusili tudi z manjšo raziskavo. V njo so zajeli 160 posameznikov s pooperativno brazgotino. Razdelili so jih v dve skupini: prva skupina je na brazgotino dvakrat na dan šest tednov nanašala šipkovo olje, druga skupina ni naredila ničesar, da bi odpravila brazgotino. Po šestih do 12 tednih so pri udeležencih prve skupine opazili zmanjšanje rdečice okoli brazgotine. V drugi študiji pa so ugotovili, da je šipkovo olje izjemno učinkovito pri celjenju ran.

Profimedia

Spodbuja proizvodnjo kolagena in pomlajuje kožo

Šipkovo olje naj bi delovalo tudi na gube. To gre pripisati predvsem vitaminoma C in A, oba sta potrebna za proizvodnjo kolagena, ki je nujen za ohranjanje elastičnosti kože in njene čvrstosti. Raziskave pa sicer kažejo, da je za ohranjanje mladostne kože bolj učinkovit šipek kot prehranski dodatek.

Uravnava ten kože

Zaradi svojih lastnosti naj bi bilo šipkovo olje učinkovito tudi proti pojavu hiperpigmentacije in temnih madežih na obrazu. Ti so običajno sicer posledica poškodb kože zaradi pretirane izpostavljenosti soncu v preteklosti, hormonskih sprememb ali uporabe določenih zdravil. Zaradi likopena in betakarotena naj bi bilo olje učinkovito pri posvetlitvi in doseganju enakomernega tena kože.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.