470 svetlobnih let od nas obstaja “Zemljin dvojček”

Magazin 24. Jul 202306:03 0 komentarjev
Kepler 438 b, planet, eksoplanet
Umetniška upodobitev planeta Kepler-438 b in njegove matične zvezde/PROFIMEDIA

V ozvezdju Lira leži eksoplanet, ki je od vseh do zdaj odkritih še najbolj podoben našemu. Pa bi tam lahko živeli?

Planet Kepler-438 b kroži okoli osamljene rdeče pritlikavke, zvezde, ki je približno pol manjša od Sonca. Tako njena masa kot njen premer sta malo večja kot polovica Sončevega. Od nas je zvezda Kepler-438 oddaljena 470 svetlobnih let, kar za vesoljske razmere pomeni, da je “v naši soseščini”, čeprav je z današnjo tehnologijo ta razdalja nedosegljiva.

Ob zvezdi, ki leži v ozvezdju Lire, so leta 2015 odkrili planet, ki so ga poimenovali Kepler-438 b. Ko so znanstveniki podrobneje preučili podatke o njem, jih je planet navdušil. Planet je le 12 odstotkov večji od Zemlje, po vsej verjetnosti je kamnit, leži pa znotraj tako imenovanega “naseljivega območja” (angl. “habitable zone”), kjer sta zaradi ugodnih pogojev po mnenju znanosti mogoča tekoča voda in življenje. Po zbranih podatkih zvezdo obkroži v 35 dneh. Ali ima kakšen satelit, ni znano.

Indeks podobnosti z našim planetom je znašal kar 0,9, pri čemer je najvišja vrednost 1, piše spletni blog sciencenatures.com.

Dolgo so znanstveniki verjeli, da ima ta planet udobne podnebne razmere zemeljskega tipa z vodo, dežjem, oblaki in zrakom. Na žalost je bila realnost bolj žalostna. Dejstvo je, da Kepler-438 b res spominja na Zemljo, vendar je treba pri tem upoštevati tudi aktivnost domače zvezde.

Trenutno velja za nenaseljivega, morda se to lahko še spremeni

Izkazalo se je, da je planetova matična zvezda ena od tako imenovanih utripajočih zvezd. Na nekaj sto dni se namreč na njej pojavijo izbruhi sevanja, ki so vsaj desetkrat močnejši od tistih, ki se pojavijo na našem Soncu.

To nakazuje, da planet nenehno prejema velik odmerek sevanja, zaradi njega pa je najverjetneje izgubil atmosfero in s tem tudi vodo (če ju je kdaj imel). Tako praktično na planetu ne obstaja nobena možnost za nastanek življenja. Wikipedia ga uvršča med planete, na katerih življenje, kot ga poznamo na Zemlji, ni mogoče.

Vendar nekateri raziskovalci verjamejo, da bi ga, če bi eksoplanetu Kepler-438 b uspelo ohraniti močno magnetno polje, to lahko obvarovalo pred močnim sevanjem in bi lahko obdržal atmosferski sloj, vodo in primitivne oblike življenja v njej, piše sciencenatures.com. Sicer bi se v tem primeru temperatura na površju planeta dvignila na 60 stopinj, vendar vemo, da življenje v tako ekstremnih razmerah na Zemlji lahko obstaja. Vsekakor bodo dodatna raziskovanja morda nekoč pokazala, kako je s tem, in planet ponovno uvrstila med “naseljiva”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!