Z ekstremnim vremenom še nismo opravili, močnejše nevihte že danes

Slovenija 23. Jul 202321:50 > 24. Jul 2023 06:11 2 komentarja
Nevihta s točo v Ljubljani
Borut Živulović/BOBO

Po napovedih Agencije RS za okolje naj bi Slovenijo že zvečer zajele močnejše nevihte, ki se bodo nadaljevale v torek. Nevihtno dogajanje naj bi bilo ta teden še ekstremnejše kot v preteklem tednu. Močni nevihtni piši lahko v sunkih dosežejo orkansko moč.

Po nedeljskem zatišju s sončnim vremenom nas bodo po napovedih vremenoslovcev zvečer znova zajele močnejše nevihte.

“Z ekstremnim vremenom še nismo opravili. Od ponedeljka zvečer do srede bodo možne močnejše nevihte,” je na Twitterju zapisal vremenoslovec z Agencije RS za okolje Blaž Šter.

V ponedeljek bodo nevarnost predstavljali predvsem močni sunki vetra in toča, od torka popoldne pa tudi dolgotrajni nalivi. Striženje vetra in nestabilnost vremena naj bi bila, po Šterovih napovedih, tokrat še bolj izrazita kot v tednu, ki je za nami.

Nevihtni piši bodo lahko dosegli orkansko moč

“Stanje s povečanim vplivom izrazitejše hladne fronte v torek in njenim prehodom v noči na sredo, ki se že kar nekaj dni kaže v izračunih različnih meteoroloških modelov, bo, kot vse kaže, spet prineslo precej burno in tudi nevarno nevihtno dogajanje s številnimi neurji na širšem območju Alp, severnega Jadrana in severnih predelov Balkana,” pišejo na Ciklon.si.

Kot pišejo, naj bi se ob približevanju vremenske fronte prek Alp že v ponedeljek popoldne na južni strani Alp na območju severne Italije in severnega Jadrana pojavilo tudi sekundarno ciklonsko območje, ki bo dviganje zračne mase pri tleh le še pospešilo in okrepilo ter omogočilo pogostejše proženje nevihtnih celic. Omenjeno prizemno ciklonsko območje bo s svojim občasnim poglabljanjem vplivalo tudi na smer in jakost splošnih vetrov v spodnjih plasteh ozračja.

Ti bodo predvidoma na območju severnega Jadrana in okolice predvsem v prvi polovici torka pihali tudi močneje z bolj južnih smeri, kar bi ob močnih nevihtah utegnilo povečati vrtinčnost zračne mase pri tleh. “Ker bo v višjih plasteh troposfere zaradi izrazite razlike v zračnem tlaku med zračno maso s severa in zračno maso južno od nje spet prisoten izrazit vetrovni stržen zahodnih smeri, se bodo nevihtne celice pogosto združevale v obsežnejše linijske nevihtne sisteme,” napovedujejo.

Iz smeri zahoda je tako predvidoma od ponedeljkovega večera do sredinega jutra pričakovati več prehodov nevihtnih linij s krajevnimi neurji. Ob močnih nalivih s sodro in tudi točo bodo glavno nevarnost spet povzročali pojavi močnih nevihtnih pišev, ki lahko v sunkih dosežejo orkansko moč, še opozarjajo na Ciklon.si.

Lučka Kajfež Bogataj: “Silovita neurja so del nove realnosti, ki bo ostala”

Lani poleti suša in gozdni požari, letos toča, silovit veter in nalivi. Ekstremni vremenski pojavi so vse pogostejši in intenzivnejši, napovedi in opozorila strokovnjakov za podnebne spremembe pa se že kažejo v praksi.

“To je nova realnost, ki bo ostala,” je o skoraj vsakodnevnih neurjih pred dnevi med drugim za N1 povedala klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

O tem, zakaj so letošnje poletne nevihte pogostejše, močnejše in obsežnejše je za N1 spregovoril tudi vremenoslovec Andrej Velkavrh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje