Bodo zaradi manka delovne sile trgovine vrata zapirale prej?

Slovenija 23. Jul 202305:51 19 komentarjev
Trgovina
Foto: BOBO

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je na rekordno nizki ravni, številna podjetja pa s težavo dobijo nov kader. Tudi upravne enote denimo se spopadajo s kadrovsko stisko, zato bodo lahko po vladni uredbi skrajšale uradne ure. Bi se zaradi manka delovne sile za podobno potezo lahko odločili tudi trgovci in skrajšali delovni čas trgovin?

Vlada je pretekli teden zaradi kadrovskih stisk dopolnila uredbo in z njo omogočila, da bodo upravne enote lahko skrajšale uradne ure. 

Če upravna ali območna enota v času uradnih ur zaradi odsotnosti uslužbencev ali nezasedenosti delovnih mest ne more zagotavljati nemotenega poslovanja s strankami, lahko predstojnik organa s soglasjem ministra za javno upravo odredi, da so uradne ure krajše. In sicer: do največ dve uri dnevno, kar pomeni, da bodo upravne enote in območne enote v ponedeljek in torek namesto sedem lahko poslovale najmanj pet ur, v sredo osem namesto deset ur, v petek pa tri ure namesto pet. Tovrstno skrajšanje uradnih ur bo lahko trajalo največ tri mesece.

Bi se zaradi manka delovne sile za podobno potezo lahko odločili tudi trgovci? Tako kot številne evropske države se namreč tudi Slovenija spopada z velikim pomanjkanjem delovne sile, delodajalci bolj kot kadarkoli prej novi kader iščejo tudi v tujini, po podatkih zaposlitvenega portala MojeDelo pa je prav profil prodajalca pri delodajalcih še vedno najbolj iskan.

V Mercatorju so za N1 pojasnili, da morajo že zdaj v določenih trgovinah, kjer je premalo zaposlenih, začasno skrajšati delovni čas oziroma ga prilagoditi kadrovskim zmogljivostim. “Takoj ko je mogoče, pa trgovina spet obratuje s polnim delovnim časom,” so zagotovili.

Medtem drugi trgovci pravijo, da je stopnja brezposelnosti resda na zgodovinsko nizki ravni in da je nove zaposlene težko dobiti, a vendar v Lidlu, Hoferju in Sparu o skrajšanem delovnem času trgovin trenutno ne razmišljajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje