Slovenski turistični biseri: koliko stane kremšnita in kje so dvignili cene

Slovenski turistični biseri
PROFIMEDIA

Si običajna slovenska družina lahko privošči obisk enega od slovenskih turističnih biserov? Vprašanje smo si zastavili že lani poleti in preverili cene, ki obiskovalce čakajo v Ljubljani, Postojnski jami, Lipici in na Bledu. Kakšne so cene po letu podražitev?

Pred skoraj enim letom smo pod drobnogled vzeli štiri slovenske turistične bisere, s katerimi običajno v svoje kraje vabimo tuje obiskovalce. Predvsem so nas zanimale cene vstopnin in njihova dostopnost za slovenske obiskovalce, še posebej družine. Po letu podražitev na vseh področjih smo znova preverili, koliko bi morala štiričlanska družina odšteti za izlet na Bled, v Lipico, Postojnsko jamo ali Ljubljano.

V poletnem času je izlet na Bled lahko odlična ideja, saj poleg osvežitve v jezeru ponuja poučne oglede znamenitosti, na primer Blejski grad. Vstopnina se je tam v primerjavi z lanskim letom podražila. Odrasla vstopnica se je podražila za dva evra in zdaj stane 15 evrov. Za evro sta dražji tudi otroška (po novem 6 evrov) in študentska vstopnica (po novem 9,5 evra). Če je našo hipotetično štiričlansko družino s 16- in 14-letnim otrokom ogled lani stal 36 evrov, bi morali letos za ogled gradu odšteti 42 evrov.

Za kremšnito na Bledu tudi 6 evrov in pol

Obisk Bleda ne more miniti brez sladkega postanka v kateri od blejskih slaščičarn in nakupa kremne rezine. Tudi te so se letos nekoliko podražile. V slaščičarni Zima so se v enem letu cene kremšnite dvignile za 50 centov in zdaj stanejo 4,5 evra. Podražitve so bile občutnejše v Kavarni Park, kjer se je cena blejske slaščice dvignila s 5,6 evra na 6,5 evra, v Vili Prešeren pa kremšnite po novem stanejo 5,9 evra. Ceno štirih evrov, ki je veljala lani poleti, pa so obdržali v slaščičarni Šmon.

blejska kremšnita
PROFIMEDIA

Dražji je letos tudi izlet v Postojnsko jamo, kjer so se cene za ogled jame in vožnjo z vlakcem podražile med 60 centi in enim evrom. Odrasla vstopnica, ki je lani stala 28,5 evra, je letos za en evro dražja. Mladi med 16. in 25. letom starosti morajo letos za vstopnico odšteti 23,6 evra (80 centov več kot lani), medtem ko karta za otroke med 6. in 15. letom stane 17,7 evra (60 centov več kot lani). Štiričlanska družina bi lani za ogled jame odštela 96,9 evra, letos pa bi jo ogled stal že nekaj več kot 100 evrov.

Cen pa niso višali vsi. Ogled Lipice namreč letos stane enako kot leto poprej. Družinske vstopnice, ki veljajo za družino z dvema odraslima in do tremi otroki, tako segajo od 49 za ogled kobilarne, do 59 evrov za predstavo lipiške jahalne šole.

Kaj pa odkrivanje turistične ponudbe v prestolnici? Za dobro uro trajajočo vožnjo z mestnim vlakcem Urbanom bi naša štiričlanska družina lani odštela 28 evrov, in prav toliko vožnja stane tudi danes.

Ladjica na Ljubljanici
PROFIMEDIA

Podražila pa se je plovba po Ljubljanici. Ponudnik Barka Ljubljanica je odraslo vozovnico, ki jo morajo kupiti vsi od 12. leta, za vožnjo s svojim plovilom podražil z 10 na 14 evrov. Za dva evra je dražja tudi otroška vozovnica (za vse med 6. in 12. letom), ki po novem stane 7 evrov. Za običajno panoramsko vožnjo po Ljubljanici s ponudnikom Ladjica so lani odrasli odšteli 12 evrov, otroci pa 6 evrov. Letos je odrasla karta dražja za dva, otroška pa za en evro. Za vodeno panoramsko vožnjo pa letos pri Ladjici odraslim računajo 18 evrov, kar je tri evre dražje kot lani. Otroci morajo plačati 9 evrov, evro več kot lani.

Čeprav so rečne avanture v prestolnici dražje, je lansko ceno ohranila še ena kulinarična posebnost, s katero se Slovenci radi pohvalimo. Okrepčilo s kranjsko klobaso namreč v restavracijah Slovenska hiša – Figovec in Klobasarna ostaja pri 9,8 in 7,5 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.