5 blagodejnih učinkov sončnih žarkov, za katere morda niste vedeli

Magazin 23. Mar 202308:00
Sončen zimski dan
Profimedia

Pomlad je pred vrati, z njo pa vse daljši dnevi in vse več sonca. Če se pred sončnimi žarki ustrezno zaščitimo, so ti lahko še kako koristni. Preverite!

Sončna svetloba blagodejno vpliva na telo, tako kot voda, spanje in zdrava prehrana. Če bi se malce pošalili, smo ljudje kot sobne rastline, ki za rast potrebujejo vodo in sončno svetlobo. Preverite 5 razlogov, zakaj je prav, da to pomlad svoj obraz nastavite soncu.

Sončna svetloba pospeši proizvodnjo serotonina

Vsi se kdaj počutimo naravnost obupno, brez energije in zagona, sploh ob meglenih in oblačnih dneh. V sončnem vremenu pa se naše razpoloženje pogosto izboljša.

Razlog za to je seratonin, količina katerega se poveča ob sončni svetlobi, zaradi česar lahko izpostavljenost sončni svetlobi izboljša razpoloženje, zmanjša simptome depresije in anksioznosti ter poveča občutek sreče in dobrega počutja.

Sončna svetloba vam pomaga spati

Serotonin poleg razpoloženja pomaga uravnavati tudi vaš cirkadiani ritem, kar lahko izboljša kakovost spanja.

Če se tako zjutraj izpostavite sončni svetlobi, se bo proizvodnja melatonina pred spanjem začela prej, kar bo izboljšalo kakovost vašega spanca.

Sončenje
Profimedia

Sonce nas zbudi

Jutranje sonce nam pomaga spati in nas zbudi.

Če smo zjutraj takoj po tem, ko se zbudimo, izpostavljeni naravni sončni svetlobi, se raven adenozina zniža, kar poveča nivo naše energije in s tem sposobnost za spopadanje z vnetji in okužbami ter zmanjša občutek zaspanosti.

Sončna svetloba izboljšuje spolno in reproduktivno zdravje

Vitamin D, ki se tvori pod vplivom UV-žarkov v našem telesu, in sončna svetloba sta bistvena za reproduktivno zdravje.

Izpostavljenost soncu poveča romantično strast tako pri moških kot pri ženskah, izpostavljenost ultravijolični (UV) svetlobi pa poveča raven testosterona pri moških.

jesen
Profimedia

Sončna svetloba izboljša določena stanja kože

Ker sončna svetloba pripomore k celostnemu dobremu počutju in tvorjenju posameznih vitaminov v telesu, lahko pripomore tudi k izboljšanju posameznih stanj kože, kot so ekcem, akne in luskavica. A ne več kot 10 oz. 15 minut dnevno.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.